Turizam spasio platnu bilancu u trećem kvartalu: Suficit 2,85 milijardi eura

Foto: scx.hu

PREMA preliminarnim podacima HNB-a suficit tekućeg računa bilance plaćanja, uobičajen za treće tromjesečje, iznosio je 2,85 milijardi eura, što je za 9,1% veći suficit nego u istom tromjesečju 2012. godine. Kumulativno tijekom posljednja četiri tromjesečja tekući račun bilance plaćanja zabilježio je suficit od 1,13% BDP-a, stoji u analizi RBA.

Promatrajući prema pojedinačnim računima, povećanje suficita u trećem tromjesečju rezultat je povećanja suficita na računu usluga te smanjenja deficita na računu dohotka, dok su u suprotnom smjeru djelovali povećanje deficita na računu roba i smanjenje suficita na računu tekućih transfera.
 
Kretanja na računu roba odražavaju uglavnom slabu domaću potražnju pri čemu je zabilježen snažniji pad prihoda (izvoz) od pada rashoda (uvoz) što je dovelo do povećanja deficita za 4,7% (na 1,54 milijardi eura), na što su upućivali i podaci o robnoj razmjeni Državnog zavoda za statistiku.
 
Saldo računa usluga iznosio je 4,45 milijardi eura, što je uz rast prihoda (+2,4%) te smanjenje rashoda (-5%) za 3,7% više nego u trećem tromjesečju prošle godine. Najznačajniji prihodi na računu usluga, oni od putovanja, odnosno turizma, porasli su za 4,6% godišnje te su iznosili 4,52 milijarde eura.
 
Iako je središnja turistička sezona 2013. godine bila vrlo uspješna prihodi od turizma su se približili, ali još su uvijek ispod rekordne 2008. godine kada su iznosili 4,6 milijardi eura. Deficit na računu dohotka, na kojem se evidentiraju  isplate dohodaka (dividendi, kamata i ostalih oblika prinosa) po osnovi držanja financijske imovine između rezidenata i nerezidenata, iznosio je 264,1 milijuna eura, sto je za 209,5 milijuna eura (44,2%) manji deficit nego u trećem tromjesečju 2012. godine.
 
Suficit na računu tekućih transfera smanjio se za 60,8 milijuna eura (22,3%) na godišnjoj razini te je iznosio 212 milijuna eura prvenstveno zahvaljujući porastu rashoda na navedenom računu (55,5% godišnje).
 
Neto odljev kapitala iz inozemstva isključujući promjene međunarodnih pričuva u trećem tromjesečju iznosio je 1,79 milijardi eura sto je 125 milijuna eura ili 7,5% veći manjak nego u istom tromjesečju prethodne godine. Tome je najviše pridonio manjak na računu portfeljnih ulaganja koji je iznosio 507 milijuna eura (dok je u trećem tromjesečju 2012. deficit iznosio 236 milijuna eura).
 
Nadalje, izravna inozemna ulaganja (FDI) u trećem su tromjesečju zabilježila pad te su čak bila u negativnom teritoriju (-40,2 milijuna eura), što je smanjilo FDI u prvih devet mjeseci ove godine na 530,5 milijuna eura (13,9% manje nego u istom razdoblju 2012. godine).
 
 

Pročitajte više