U zagrebačkim školama cijepljenje protiv HPV-a, mogućeg uzročnika raka

Foto: Shutterstock

VEĆ OSMU godinu zaredom u zagrebačkim školama provodi se cjepljenje djevojčica protiv HPV-a, virusa koji može uzrokovati rak vrata maternice. Virus ima više od sto podtipova, od kojih dva u konačnici mogu izazvati rak. Cjepivo pokriva četiri podtipa i pomaže u zaštiti, rekla nam je pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.

"Tim cijepljenjem se značajno može spriječiti mogućnost dobivanja raka vrata maternice," rekla je Šitum. U Gradu su, temeljem procjene prema ranijem odazivu, osigurali 1200 doza, što je dovoljno za 400 djevojčica.

"Cijepljenje se provodi kroz tri faze, bazična, onda nakon 2 mjeseca, te nakon 6 mjeseci," rekla je Šitum. O važnosti cijepljenja Grad u zadnjih sedam godina provodi edukaciju po osnovnim školama. Ona se i sada nastavlja na tjednoj bazi. Gradska je inicijativa i niz razgovora po zagrebačkim srednjim školama.

Potrebna edukacija djece i odraslih


"Kroz cijelu godinu imamo zdravstveni segment odgoja koji je odgoj i obrazovanje. Oni stiču znanja o tome, upućuje se na neke životne stavove. Škola je idealno mjesto kroz koje možemo provoditi takve akcije, to radimo zajedno s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport," rekla je Šitum.

Posebno je potrebno educirati i roditelje, čije je dopuštenje potrebno kako bi se djevojčice cijepile, tako da se i njih preko škola zove na predavanja stručnih timova. Edukacije se provode i među srednjoškolcima, na takozvanim Parlaonicama, gdje se otvoreno razgovara o svim opasnostima povezanima s HPV-om.

"Važno nam je istaknuti, što je ta bolest, kakav je taj virus, što može izazvati na zdravlje mladih, na koji način se može prevenirati te kako se može liječiti ako se dogodi takva infekcija," rekla je Šitum. Napomenula je da će Grad osigurati i dodatne doze cjepiva ako se pokaže da za cijepljenje ima više zaintereisranih.

Pročitajte više