Ugostitelji apeliraju na uhljebe: Nismo kriminalci, smanjite nam poreze i prestanite stalno kažnjavati

Foto: Hina

CEH ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), oglasio se povodom medijskih napisa kako ugostitelji opetovano krše porezne zakone, a što se prije svega odnosi na fiskalizaciju računa i prijavu PDV-a.

"Ovakvim se napisima potiče negativna percepcija javnosti kako svi ugostitelji krše zakone. Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika, koji prezentira ugostitelje obrtnike, a kojih je preko 15.000, ograđuje se od prakse pojedinih ugostitelja koji ne prikazuju stvaran promet na dnevnoj razini, storniraju račune ili imaju evidentirane dugove.", ističe predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak.

Ceh u svom priopćenju upozorava da svi računi u poslovanju gotovinom moraju biti fiskalizirani, a primjer računa jednog planinarskog doma ispisanog rukom na komadiću papira, nedopustiva je praksa (kao i ostalih raznih udruga, kulturno-umjetničkih društava, udruga za zaštitu prirode, vatrogasnih i sportskih društava, koji se bave posluživanjem pića i jela i uslugama smještaja).Takva praksa predstavlja nelojalnu konkurenciju svim ugostiteljima i turističkim djelatnicima koji uredno plaćaju sve poreze, smatraju ugostitelji.

"Primjeri provedenog inspekcijskog nadzora i uočene nepravilnosti pokazuju kako je riječ o manjem broju ugostitelja, koji ostalim ugostiteljima koji uredno posluju samo štete i stvaraju loš imidž struke.", zaključuje Šepak.


Inspekcije bi trebale educirati, a ne samo kažnjavati

Ceh ugostitelja navodi da podržavaju aktivnosti Ministarstva financija oko otkrivanja i rješavanja eventualnih problema provedbe fiskalizacije, ali ističe da u struci postoji niz problema na koje opetovano ukazuju Vladi i resornim ministarstvima.

Stoga, u cilju poboljšanja kvalitete ugostiteljske struke i ponude, Ceh ponavlja neriješene zahtjeve s prošlogodišnjeg 27. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a:

- Predlažemo smanjenje stope PDV-a od 13% za ugostiteljstvo, odnosno vraćanje na iznos od 10%, koji će se primjenjivati na sve ugostiteljske usluge jednako, neovisno o mjestu i načinu konzumacije.

- Predlažemo da inspekcijski nadzori imaju i edukativni dio kontrola kako bi se potaknuo pravilan rad i u konačnici dobila kvalitetnija usluga, umjesto isključivo represivnih mjera.

- Tražimo ukidanje poreza na potrošnju, koji je Zakonom o financiranju jedinica lokalne samouprave i uprave, propisan samo za ugostiteljstvo.

- U cilju poticanja potrošnje i u konačnici većeg zapošljavanja, predlažemo priznavanje troškova reprezentacije u 100% iznosu.

- Zahtijevamo programe obrazovanja s više prakse u realnom radnom okruženju.

- Tražimo mogućnost legalnog povremenog i kratkotrajnog zapošljavanja prema realnim potrebama ugostiteljske djelatnosti.

- Predlažemo da se izmjenom Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti i ugostiteljima omogući plaćanje poreza na dohodak u paušalnom iznosu.

Pročitajte više