Uskok istražuje aferu zbog koje je Veljko Ostojić dao ostavku

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

ISTRAGU oko kupoprodaje i prenamijene zemljišta u Balama, zbog kojeg je Veljko Ostojić podnio ostavku na mjesto ministra turizma, na sebe je preuzeo Uskok, priopćeno je iz Državnog odvjetništva RH.

U priopćenju objavljenom na DORH-ovim stranicama stoji kako su za moguće nezakonitosti saznali kada im se 14. veljače s upitom oko slučaja obratio novinar HRT-a. Provjerom je utvrđeno da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli sredinom 2011. godine zaprimilo policijsko izvješće u vezi prenamjene zemljišta.

Održan je zatim sastanak s policijom, te je naloženo kriminalističko istraživanje. Policija je, kažu iz DORH-a, u više navrata od 9. kolovoza 2011. do 24. travnja 2012. dostavila više izvješća u vezi svojih istraživanja, a Županijsko državno odvjetništvo u Puli nastavilo je pribavljati dokumentaciju.

Slučaj preuzeo Uskok

"Kako su provedene provjere ukazale da se radi o složenom predmetu tako je 18. veljače 2013. odlučeno da će daljnji rad u predmetu preuzeti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), tim više što su do tada utvrđene činjenice ukazivale na njegovu moguću nadležnost", priopćio je DORH.

Uskok je odmah započeo s istragom, tvrde iz DORH-a, uz napomenu da je prvi svjedok ispitan 21. veljače, a 26. veljače u Puli su provedene dokazne radnje ispitivanja bivših vlasnika zemljišta i drugih svjedoka. "Nakon svih radnji koje je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola i koje sada provodi USKOK, bit će donijeta odluka o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena", poručuju iz DORH-a.

Zaradili 25 milijuna kuna

Podsjećamo, Ostojić je dao ostavku nakon što je u javnost izašla informacija da je njegova obitelj zemljište u Balama kupila za 860.000 kuna, te na istome nakon prenamijene zaradila oko 25 milijuna kuna. Ostojić tvrdi da nije imao nikakve veze s kupoprodajom niti prenamjenom zemljišta, a ostavku je, kako je poručio, dao zbog hajke koja mu je onemogućavala normalno obavljanje ministarskih zadaća.

Pročitajte više