Vesna Pusić: Nadam se da je ova presuda jedna vrsta doprinosa da se završi povijesno razdoblje

Foto: Hina

"KAO ŠTO smo čuli, u slučaju hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, kao i u slučaju srpske protutužbe, niti u jednom niti u drugom slučaju nije bilo genocida. Dakako, mi ne bismo išli na sud da nismo mislili da je naša tužba utemeljena.", rekla je uvodno Vesna Pusić o presudi.

"Ovakva presuda, ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijenih. Sud je vrlo detaljno razmotrio i konstatirao cijeli niz takvih činjenica, no istovremeno je konstatirao i da te činjenice ne čine korpus djela koje čine genocid. A to je svjesna namjera uništenja jedne grupe u cijelosti.", dodaje.

"Sve što je sud razmatrao i donio u presudi potvrđuje i utvrđuje da su ta djela počinjena u agresiji na RH. Također smatram da je važno podsjetiti i konstatirati da je sam sud u izricanju presude zaključio da je jedna od glavnih zadaća utvrđivanje sudbine nestalih, što je bio i hrvatski zahtjev ususret tužbi. No, oko toga nije bilo volje s druge strane, nadam se da će kolege u Srbiji sada u skladu s uputama suda prionuti na tu zadaću.", poručila je ministrica vanjskih poslova.

"Riječ je o neobično mučnim događajima i velikim razmjerima uništavanja i smrti iz 90-ih. Važno je da, dok raščišćavamo to razdoblje, istovremeno gledamo u vrijeme pred nama i da se tako nešto isključi za generacije koje dolaze. U tom smislu nadam se da je ova presuda jedna vrsta doprinosa da se završi povijesno razdoblje i da se napreduju u jednom boljem smjeru.", zaključuje Pusić.

Pročitajte više