Vezaj: Stan je plaćen, prevareni smo! Da nije bilo Živoga zida završili bismo na ulici kao psi

Foto: Živi zid/Facebook

DVIJE oprečne priče vežu se uz današnju (neuspjelu) deložaciju obitelji Lovrić-Vezaj, koju su spriječili aktivisti Živoga zida.

S jedne strane nalazi se Grad Zagreb, iz kojega je priopćeno kako se Vesela Vezaja i Slavicu Lovrić iz gradskog stana veličine 27 kvadrata deložira jer se obitelj bespravno uselila u stan još 2005. godine. U međuvremenu su, tvrde iz Grada, nagomilali dugove za režije u iznosu od 16.112,11 kuna.

S druge strane nalazi se verzija obitelji Lovrić-Vezaj, koji tvrde kako su prevareni još pri kupnji stana.

Vezaj: Prevareni smo, stan je plaćen

"Stan smo platili, za stan smo prevareni. Mi smo određenom gospodinu, koji je sada već pokojni, platili preko 20.000 eura za taj stan", rekao je za Index Vesel Vezaj.

Prema navodima gospodina Vezaja, cijeli postupak deložacije traje već nekoliko godina. Tvrdi kako mu je sve do jučer u 10 ujutro govoreno kako deložacije neće biti.

"I supruga i ja smo sve do jučer u 10 sati dobivali isti odgovor, a to je da deložacije neće biti. Nakon što su nam javili kako će ipak doći do deložacije, odmah smo nazvali Živi zid", kaže Vezaj.

"Sinoć je iz Živoga zida došlo 70 ili 80 ljudi, bili su tu cijelu noć, a u pola šest ujutro policija je već postavila traku tako da nitko ne može doći. Oko jedan je sve bilo blokirano, bilo je tu 5-6 policijskih vozila i više marica, a imali su i kamion za odvoz stvari", prisjeća se Vezaj u razgovoru za Index.

"Bez volontera Živoga zida završili bismo na ulici"


Vezaj tvrdi kako je u pokušaju deložacije ozlijeđeno više aktivista te kako je preko 20 ljudi privedeno.

Osobito je istaknuo zahvalnost spram članova Živoga zida.

"Htio bih zahvaliti volonterima Živoga zida, da njih nije bilo, izbacili bi nas na ulicu kao pse. Svi oni: dečki, cure, žene, branitelji, glumci, podrška iz cijele Hrvatske... Svi su oni doprinijeli da ne završimo na cesti, hvala im!", zaključio je.

Grad Zagreb o deložaciji: Stan useljen bespravno

Iz Grada Zagreba odaslano je sljedeće priopćenje:

"Za četvrtak, 15.01.2015. zakazana je deložacija na adresi u Zagrebu, Vile Velebita 13, 1. kat, površine 27,03 m2.  Radi se o deložaciji Vesel Vezaja i Slavice Lovrić koji su u predmetni stan bespravno uselili 2005. godine.

Pravomoćnom i ovršnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu, poslovni broj: Ps-121/06 od 15.05.2007. naloženo je iseljenje iz predmetnog stana. Kako imenovani nisu u mirnom postupku stan predali Gradu Zagrebu Sud je 04.01.2013. donio rješenje o ovrsi, poslovni broj: Ovrs-360/12 u kojem je zaključkom Suda od 20.11.2014. deložacija zakazana za 15.01.2015.

U mirnom postupku nije podmiren niti trošak iz parničnog postupka te je u tijeku i ovrha radi naplate.                         

Vesel Vezaj i Slavica Lovrić se ne nalaze na Konačnoj listi reda prvenstva za dodjelu gradskog stana u najam. Imenovani nisu podnijeli niti zahtjev na posljednji natječaj (10.11. do 10.12.2014.) za davanje stanova u najam. Nije pronađen ni podatak da pripadaju krugu osoba koje su ishodile obrazloženo mišljenje Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom odnosno Gradskog ureda za branitelje, temeljem kojih se otvara mogućnost dodjele stana u najam izvan liste reda prvenstva sukladno članku 7. Odluke o najmu stanova  (Službeni glasnik Grada Zagreba 22/09, 3/12, 15/12 i 22/13). Također nije podnesen zahtjev   za sklapanje ugovora o najmu za predmetni stan temeljem članka 7.a citirane Odluke iako je ovršeniku osobno, na adresu stana upućen poziv kojim ga se upućuje da podnese zahtjev zaključno sa 31.03.2013. 

Prema evidenciji Zagrebačkog holdinga dug za režijske troškove za stan u Vile Velebita  13 (komunalna naknada, naknada za uređenje voda, odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, potrošnja vode, naknada za korištenje stana za bespravne korisnike koja je izjednačena s iznosom zaštićene najamnine – 2,70 kn po m2) na dan 13.01.2015. iznosi 16.112,11 kn.   
   
Ovršenici, dakle, nisu podnijeli zahtjeve na dva javno raspisana natječaja za dodjelu gradskog stana u najam (2009. i 2014.), nisu ishodili obrazloženo mišljenje nadležnih Gradskih ureda za rješavanje stambenog pitanja izvan liste reda prvenstva, te, iako pozvani, nisu podnijeli zahtjev za sklapanje ugovora o najmu za predmetni stan temeljem članka 7.a Odluke o najmu stanova, te će se u skladu sa svim iznesenim činjenicama pristupiti deložaciji zakazanoj za 15.01.2015. u cilju zaštite imovine Grada Zagreba".

Pročitajte više