Zakon o ulaganjima: Država donosi zakon kojim ulagače pokušava zaštititi od same sebe

Foto: Hina

U KAKVOM regulatornom kaosu se Hrvatska nalazi, pokazuje i najnoviji prijedlog Zakona o poticanju ulaganja, koji je u javnu raspravu uputilo Ministarstvo gospodarstva.

Nakon što je država svim mogućim porezima i bezbrojnim nametima opteretila ekonomiju, i time rastjerala strane, ali i domaće ulagače, koji sve više sele tvrtke u inozemstvo, sada, umjesto da smanji porezni teret i birokraciju, donosi novi zakon, kojim će selektivno davati beneficije.

Tako, na primjer, država poduzetniku koji uloži najmanje 13 milijuna eura i otvori najmanje 10 radnih mjesta za zaposlenike visoke stručne spreme, država jamči isti porezni tretman u sljedećih deset godina. U slučaju da u tom razdoblju dođe do promjene zakona, kojim bi se tom poduzetniku povećali porezi - razliku će pokriti resorna ministarstva.

Državni krediti za plaćanje poreza

Kroz tzv. potpore za ulaganja, prema prijedlogu Zakona, ulagaču se može odobriti sufinanciranje poreza, na način da tvrtka tokom godine plaća poreze, da bi joj se na kraju godine, odnosno obračunskog razdoblja, vratio odobreni dio iznosa.

Predviđen je i model "pola-pola", prema kojem država sufinancira do polovice troškova PDV-a, poreza na dohodak i poreza na dobit.

Država je ovim zakonom predvidjela i mogućnost počeka plaćanja poreznih davanja. Prema tom modelu, država može ulagaču odobriti zajam za plaćanje poreznih obveza, izuzev PDV-a, na rok od tri godine od početka ulaganja, bez zaračunavanja kamata.

Javna rasprava o ovom zakonu traje do 23. kolovoza, a uključiti se možete na linku.

Pročitajte više