Zarađuju milijune, a država ih prodaje: HPB u devet mjeseci ostvario 73,8 milijuna kuna neto dobiti!

Foto: Arhiva

HRVATSKA poštanska banka u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarila je neto dobit od 73,8 milijuna kuna. Dobit je porasla za 2,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Financijsko izvješće jedine državne banke pokazuje da je aktiva HPB-a tijekom devet mjeseci 2013. porasla za 5,5 posto, odnosno za 940,7 milijuna kuna. Ukupna vrijednost HPB-ove aktive krajem rujna iznosila je 18 milijardi kuna.

Pojačana kreditna aktivnost

Glavni razlog porasta aktive, tvrde iz HPB-a, je povećana kreditna aktivnost zahvaljujući kojoj je HPB povećao i svoj udio na hrvatskom tržištu. Krajem kolovoza ove godine HPB je na tržištu imao 4,5 posto udjela.

Bruto kreditni portfelj na kraju trećeg tromjesečja dosegao je 12,6 milijardi kuna nakon rasta od 598,4 milijuna kuna, što iznosi rast od pet posto. Krediti stanovništvu porasli su za 7,7 posto, a najveći dio rasta odnosi se na stambene kredite, koji su porasli za 11 posto.

Ukupni depoziti HPB-a porasli su 7,4 posto te iznose 14,4 milijarde kuna. Uz rast od 400 milijuna kuna depoziti stanovništva dosegli su krajem rujna 8 milijardi kuna, pritom je oročena štednja porasla za 6,3 posto.

Dobit raste, a država ih prodaje

Usprkos respektabilnim poslovnim rezultatima, vlada Zorana Milanovića nakanila je prodati Hrvatsku poštansku banku. Na sjednici Vlade 10. listopada objavljeno je da se prodaje kompletan državni udio u HPB-u. Novi vlasnici HPB-a bit će ili Erste ili OTP banka.

Erste je u neobvezujućoj ponudi za HPB ponudio  130.2 milijuna eura, dok ponuda OTP-a varira od 92,2 milijuna do 118 milijuna eura. Očekuje se da će u roku od mjesec dana stići obvezujuće ponude oba ponuđača.

Pročitajte više