Zastrašujuće posljedice: Poplave u Slavoniji za sobom ostavile gotovo 100 tona lešina životinja

Foto: Hina

VODOSTAJ rijeke Save u stalnom je opadanju, pa je kod Županje u proteklih desetak dana, od povijesnog maksimuma koji je 17. svibnja bio 1194 centimetara, opao za 4 metra i 26 centimetara, izvjestili su iz Hrvatskih voda.

Vodostaj Save kod Šamca je opao za 4 metra i 12 centimetara, a kod Slavonskog Broda za 3 metra i 96 centimetara. Istodbno opada i razina savskih voda koje su puštene da otiču u šume Spačvanskog bazena kako bi se smanjila razina vode na poplavljenim područjima u županjskoj Posavini, što znači da se voda i dalje povlači s poplavljenih područja i da je prestalo njezino širenje.

Iz Hrvatskih voda navode kako je i dalje u punom pogonu crpna stanica Konjuša kod Gunje kapaciteta 5000 litara vode u sekundi, a u pogonu su i četiri dizelske agregatne pumpe i tri traktorske pumpe na lokaciji Gunja-Brčko, dok se kod Strošinaca nalaze dvije agregratne, a u Posavskim Podgajcima traktorska pumpa.

I dalje se radi na izgradnji prednasipa kod Rajevog Sela kako bi se zaustavio prodor savskih voda u poplavljeno područje. U prednasipu je načinjen otvor da bi zaostala voda, kada dovoljno opadne razina Save, mogla s poplavljenih područja istjecati natrag u Savu.

Zbrinuto gotovo sto tona životinjskih lešina

Prema podacima koje je objavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, ukupno je spašeno 5880 životinja od čega 2683 goveda, 2762 svinje, 313 ovaca, 60 koza te 62 kopitara. Do sada je zbrinuto 91.440 kilograma lešina i 5.422 kilograma mesa i proizvoda životinjskog podrijetla.



U prostoru tvrtke "SLADORANA" d.o.o. u Županji uspostavljen je Operativno - komunikacijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje te je osiguran prostor za slijetanje helikoptera. Obzirom na situaciju u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, a radi osiguranja prehrane na ugroženim područjima, od Ravnateljstva za robne zalihe Ministarstva gospodarstva zatraženo je osiguranje dodatnih namirnica za potrebe Gradskog društva Crvenog križa Županja i Gradskog društva Crvenog križa Slavonski Brod.

Stožer zaštite i spašavanja Republike Hrvatske kontinuirano prati stanje, a operativne snage zaštite i spašavanja, stožeri ZiS-a na lokalnoj i županijskoj razini, namjenski organizirane snage OS RH (NOS OS RH), vatrogasci, policija, civilna zaštita, HGSS, HCK te djelatnici Hrvatskih voda, komunalne službe, građani te udruge hrvatskih branitelja i druge udruge djeluju na terenu.

Započeo nadzor zgrada u Račinovcima

Stručni timovi Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja završili su pregled zgrada u naselju Posavski Podgajci u općini Drenovci.

Pregledavane su zgrade koje su prema kartama Državne geodetske uprave bile izložene djelovanju vode. Od 330 pregledanih zgrada 1 je označena kao opasna po život.


U naselju Đurići u općini Drenovci niti jedna zgrada za sada nije označena kao opasna za život. Od 271 zgrade koje su bile izložene djelovanju vode nije pregledano njih desetak jer su trenutno nedostupne. One će biti pregledane nakon što se voda povuče i steknu sanitarni i svi ostali uvjeti potrebni za pregled.

Stručne ekipe danas su započele s pregledom zgrada na području naselja Račinovci, također u općini Drenovci, na području kojeg se, prema kartama Državne geodetske uprave, nalazi 1200 kuća koje su bile izložene djelovanju vode. Očekuje se da će nadzor u tom naselju trajati nekoliko dana.

Ministarstvo će izvijestiti o utvrđenim činjenicama o stanju zgrada u naselju Račinovci po okončanju nadzora. Odluku o sljedećoj lokaciji na koju će stručne ekipe biti upućene donijet će Državni stožer za zaštitu i spašavanje, priopćili su iz Ministarstva.

U Posavskim Podgajcima od 330 pregledanih kuća jedna opasna za život

U drenovačkom naselju Posavski Podgajci je od 330 pregledanih zgrada jedna označena kao opasna po život, a u naselju Đurići u istoj općini niti jedna zgrada za sada nije tako označena, priopćilo je danas Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.


Zgrade su u općini Drenovci pregledali stručni timovi Ministarstva, a prema kartama Državne geodetske uprave na kojima su ucrtane kuće koje su bile izložene djelovanju vode. Od 271 takve zgrade nije pregledano njih desetak jer su trenutno nedostupne. One će biti pregledane nakon što se voda povuče i steknu sanitarni i svi ostali uvjeti potrebni za pregled.

Stručne ekipe danas su započele s pregledom zgrada na području naselja Račinovci, također u općini Drenovci. Na tom području se prema kartama Državne geodetske uprave nalazi 1200 kuća koje su bile izložene djelovanju vode, a očekuje se da će nadzor u tom naselju trajati nekoliko dana.

Ministarstvo će o utvrđenim činjenicama o stanju zgrada u naselju Račinovci izvijestiti po okončanju nadzora, a odluku o sljedećoj lokaciji na koju će stručne ekipe biti upućene donijet će Državni stožer za zaštitu i spašavanje, stoji u priopćenju.

Na 12 graničnih prijelaza obvezna dezinfekcija vozila iz Srbije i BiH

Ministarstvo poljoprivrede izreklo je preventivnu mjeru obvezne dezinfekcije svih vozila koja u Hrvatsku ulaze preko četiri granična prijelaza s BiH te osam sa Srbijom.


Ministarstvo je priopćilo kako je tu preventivnu mjeru izreklo s obzirom na procjenu stanja u poplavom pogođenim dijelovima susjednih zemalja te potencijalnog širenja bolesti.

Riječ je o četiri cestovna granična prijelaza s BiH - Stara Gradiška - Gradiška, Županja - Orašje, Slavonski Brod - Brod, Jasenovac – Gradina. Dezinfekcijske barijere postavljene su i na privremenom pješačkom graničnom prijelazu Gunja – Brčko, a postavit će se i na graničnom prijelazu Slavonski Brod u dijelu za promet pješaka.

Dezinfekcija vozila provodit će se i na osam graničnih prijelaza sa Srbijom - Bajakovo - Batrovci, Batina - Bezdan, Erdut - Bogojevo, Principovac - Ljuba, Principovac - Sot, Ilok - Bačka Palanka, Ilok - Neštin, Tovarnik - Šid.

U tijeku je postavljanje dezinfekcijskih barijera na navedene granične prijelaze, a puna primjena mjere na tim lokacijama očekuje se u kasnijim popodnevnim satima.

U Ministarstvu navode i kako će se ponovnim stavljanjem u funkciju trenutno zatvorenih graničnih prijelaza s BiH na njima također postaviti dezinfekcijske barijere.

Budući da je proglašeno stanje katastrofe, napominju, prednost pri dezinfekciji i prelasku državne granice imaju timovi i vozila koja sudjeluju u spašavanju, te vozila humanitarne pomoći.

Građane iz poplavama pogođenim područjima Hrvatske, BiH i Srbije iz Ministarstva mole za razumijevanje i strpljenje, jer će se zbog ove preventivne mjere usporiti prelazak državne granice, no, ističu spriječit će potencijalnu opasnost razvoja i širenja zaraznih bolesti.

Ministarstvo napominje i kako je, sa Savjetodavnom službom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom, uspostavljen sustav dopremanja stočne hrane do objekata koji su prihvatili stoku s poplavom ugroženih područja. Do danas je locirano više od 200 takvih objekata/farmi.

Obzirom da postoji mogućnost da pojedini takvi objekti još uvijek nisu registrirani, podsjeća sve osobe koje su prihvatile izmještenu stoku iz poplavom ugroženih područja ili vlasnike koji su životinje smjestili u vlastitoj organizaciji, da se jave na brojeve telefona 032/862-804 i 091/4882-843.

Na taj se način može dogovoriti organizacija dostave stočne hrane i veterinarskog pregleda izmještenih životinja. Ministarstvo moli i da se dojave eventualne nestašice već dostavljene hrane, kao i eventualni drugi problemi vezani uz ishranu izmještenih životinja ili njihovo zdravstveno stanje.

Odluka Vlade o nabavi roba i usluga radi sprječavanja zaraznih bolesti na poplavljenom području


Hrvatska Vlada danas je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o utvrđivanju bitnog interesa Republike Hrvatske za nabavu roba, usluga i radova radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti na poplavom ugroženim područjima.

Ovom je Odlukom Vlada utvrdila bitan interes Republike Hrvatske za nabavu roba, usluga i radova u cilju sprječavanja suzbijanja zaraznih bolesti na ugroženim područjima uslijed elementarne nesreće – poplava, priopćeno je iz Vlade.

Odlukom je Vlada odobrila Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nabavu roba, usluga i radova, u cilju poduzimanja mjera radi sprječavanja opasnosti od epidemija zaraznih bolesti na ugroženom području, sukladno Planu provedbe mjera radi sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti, kojeg je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo aktom od 21. svibnja 2014. godine, navodi se u priopćenju i dodaje da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Stanje i dalje teško

U Gunji je razina vode u mjestu pala za oko 40 cm, no u nižim dijelovima i prirodnim depresijama razina vode je još visoka. Prioritet je u izvlačenju lešina uginule stoke. Traži se nova pogodna lokacija za zbrinjavanje lešina. Do nedjelje, što je više moguće, potrebno je završiti s izvlačenjem uginulih i eventualno živih životinja kako bi se sljedeći tjedan maksimalno pojačale aktivnosti čišćenja ulica i dvorišta.

Voda se polako povlači i u Rajevu Selu. Većina mjesta je još uvijek pod vodom. Najteža situacija je u naselju Padež, gdje još uvijek ima dosta uginule stoke. Tijekom jučerašnjeg dana provodila se asanacija kuća gdje se voda povukla te se izvlačio dio uginule stoke. Vatrogasci crpe bunare i septičke jame. Hrvatske vode i Hrvatska vojska i dalje rade na zatvaranju Savskog nasipa probijenog 17.svibnja.

voda se znatno povukla i u Posavskim Podgajcima. Poplavljen je dio ulice Matije Gupca prema mjestu Bošnjaci, gdje crpka izvlači vodu u odvodni kanal koji vodi prema spačvanskom bazenu. U stambenim objektima uglavnom više nema vode, nego samo u pojedinim dvorištima. Prethodnog dana ekipe su vršile asanaciju dvorišta koja više nisu pod vodom. Uklonjen je i zečji nasip postavljen između Posavskih Podgajaca i Drenovaca.

Na poplavljeno područje Vukovarsko-srijemske županije poduzeće “Vodovod” Slavonski Brod danas su upućene tri cisterne za vodu. Tijekom dana nasipe kontroliraju djelatnici Hrvatskih voda.

Na poplavljenim područjima neće biti prisilne naplate dugova iz dopunskog zdravstvenog

HZZO će privremeno obustaviti postupak prisilne naplate neplaćenih premija iz dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve osiguranike čije je prebivalište na poplavljenim područjima.


Odluka će biti na snazi do 31. prosinca 2014. godine i dok se situacija i život na poplavljenim područjima potpuno ne stabiliziraju.

Nastavljaju se pregledi zgrada na poplavljenim područjima

Stručni timovi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja nastavljaju s pregledom zgrada koje su bile izložene djelovanju vode tijekom poplave na području Vukovarsko-srijemske županije. Danas obilaze zgrade na području naselja Đurići i Posavski Podgajci u općini Drenovci.

Stručne ekipe pregledom utvrđuju stanje mehaničke otpornosti i stabilnosti svake zgrade te potom posebno obilježavaju one zgrade za koje se utvrdi da su opasne za život, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Tijekom jučerašnjeg dana stručni timovi Ministarstva zajedno s komunalnim redarom pregledali su zgrade na području naselja Strošinci u općini Vrbanja. Obilježili su ukupno pet zgrada za koje se smatra da su opasne po život. Na tom je području voda dosezala visinu od 1 do 1,5 metar. Iz Ministarstva navode kako su zgrade očito bile u trošnom stanju i prije poplave, a dodatno djelovanje vode dovelo ih je u stanje nestabilnosti.

Iz Ministarstva naglašavaju i da se ne objavljuju neprovjereni podaci o broju zgrada koje će biti potrebno uklanjati na području općine Gunja.


Zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir, odgovarajući na pitanje novinara nakon sastanka u Vinkovcima s predstavnicima županije i lokalne samouprave, rekao je da su mu predstavnici lokalne vlasti rekli kako procjenjuju da će na poplavljenim područjima trebati ukloniti 60 do 70 posto kuća. No, naglasio je, stručne će ekipe Ministarstva utvrditi pravo stanje na terenu nakon kojega ćemo imati točne podatke.

Dubrovačko-neretvanska županija sa 190 tisuća kuna pomaže poplavljenim županijama

Dubrovačko-neretvanska županija odlučila je sa 190 tisuća kuna pomoći dvjema poplavama pogođenim županijama - Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj.

Županija je priopćila kako će 150 tisuća kuna uplatiti Vukovarsko-srijemskoj, a 40 tisuća kuna Brodsko-posavskoj županiji.

Iz Dubrovačko-neretvanske županija najavljuju i da će za 120 djece iz poplavljenih područja Vukovarsko-srijemske županije ponuditi sedmodnevni smještaj i prehranu u Dubrovniku.

Tu će pomoć, kažu, realizirati u suradnji sa Ženskim đačkim domom Dubrovnik, Muškim učeničkim domom Dubrovnik i Učeničkim domom Paola di Rosa.

Iz Like na poplavljeno područje stiglo sedam vagona bala sijena


Za prehranu životinja spašenih s poplavljenih područja u županjskoj Posavini, iz Like je stigla željeznička kompozicija od sedam vagona bala sijena, potvrdio je rukovoditelj Podružnice Poljoprivredno-savjetodavne službe Vukovarsko-srijemske županije Gordan Sučić.

Vagoni su na željezničkoj postaji Otoku, a nakon istovara sijeno će biti uskladišteno u skladištu u Otoku, kazao je Sučić pozvavši sve donatore da sa stožerom za zaštitu i spašavanje usklade dostavu hrane za evakuirane životinje.

"Ne možemo primiti svu hranu u istom trenutku, poglavito sijeno i silažu. Potreba za hranom za životinje s poplavljenih područja neće završiti povratkom stoke u nekadašnje staje i obore. Ljudi koji imaju stoku na poplavljenim područjima neće imati hrane do sljedeće žetve", kazao je Sučić.

Po njegovim riječima, na oko 240 lokacija na području uglavnom Vukovarsko-srijemske i manjim dijelom Osječko-baranjske županije smješteno je oko 5.100 grla stoke s poplavljenih područja županjske Posavine.

Procjenjuje se da je u poplavama, koje su 17. i 18. svibnja pogodile to područje potpuno poplavivši sela Gunju, Rajevo Selo i Račinovce, stradalo oko 6.500 grla stoke.

Izvlačenje strvina još traje i trenutačno je to jedan od najtežih i, s obzirom na opasnost od zaraza, najhitnijih poslova koji se obavljaju na poplavljenim područjima s kojih se voda još povlači.

U Strošincima počela dezinsekcija i deratizacija pedesetak poplavljenih kuća

Timovi ministarstva zdravlja ušli su danas u djelomično poplavljene Strošince u županjskoj Posavini i počeli su s dezinsekcijom i deratizacijom pedesetak kuća, koliko ih je bilo poplavljeno u tome mjestu uz granicu sa Srbijom, potvrdila je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravlja Maja Grba-Bujević.

"U Strošincima su se stekli uvjeti da naši timovi počnu raditi kako bi mještanima omogućili da se što prije vrate u svoje domove. Na terenu je pet naših timova sastavljenih od sanitarnih ekipa i epidemiologa koji rade na uništavanju glodavaca i dezinfekciji", kazala je Grba-Bujević. Dodala je da, pošto timovi obave posao, neće biti potrebno koristiti dezinfekcijske barijere i zaštitnu odjeću pri ulasku u to mjesto.

Po njezinim riječima, nakon Strošinaca, započet će s dezinsekcijom i deratizacijom i u Posavskim Podgajcima, odnosno dijelu toga sela koji je bio pod vodom, a zatim, nakon što se voda povuče, u Đurićima.

U Strošincima pet zgrada opasnih za život


Stručni timovi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja danas utvrđuje u kom su stanju nakon poplave zgrade na području naselja Đurića i Posavskih Podgajaca u općini Drenovci i obilježavaju one zgrade za koje utvrde da su opasne za život.

Tijekom jučerašnjeg dana stručni timovi Ministarstva zajedno s komunalnim redarom pregledali su zgrade na području naselja Strošinci u općini Vrbanja. Obilježili su ukupno pet zgrada za koje se smatra da su opasne za život. Na tom je području voda dosezala visinu od metar do metar i pol. Tih pet zgrada očito su bile u trošnom stanju i prije poplave, a dodatno djelovanje vode dovelo ih je u stanje nestabilnosti, priopćeno je danas iz Ministarstva graditeljstva.

Ministarstvo u priopćenju moli predstavnike medija "da se javnost dodatno ne uznemirava isticanjem neprovjerenih podataka o broju zgrada koje će biti potrebno uklanjati na području općine Gunja".

Ministarstvo podsjeć da je zamjenik ministrice Željko Uhlir jučer, odgovarajući na pitanja novinara u Vinkovcima, prenio procjene predstavnika lokalne vlasti da će na poplavljenim područjima trebati ukloniti 60 do 70 posto kuća i pritom istaknuo da će se točni podaci znati tek kad ekipe Ministarstva utvrde pravo stanje na terenu.

"Budući da stručne ekipe rade svoj posao, o kojem će se redovito izvješćivati javnost, ne vidimo razloga da se stanovnike s poplavljenih područja dodatno uznemirava ponavljanjem neprovjerenih podataka", navodi se današnjem u priopćenju, koje je potpisala glasnogovornica Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja Đurđica Čočić.

Ministar Ostojić koordinira rad zdravstvenih službi u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas na terenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zajedno s ravnateljicom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tamarom Poljičanin, nadzire i koordinira rad svih zdravstvenih službi na poplavom ugroženim područjima.

Svoj maksimum u osiguravanju uvjeta za povratak građana Slavonije u normalan život trenutno na terenu pružaju i tri tima hitne medicinske službe, tri člana Kriznog stožera Ministarstva zdravlja, tri epidemiološka tima, pet sanitarnih timova i devet sanitarnih inspektora Ministarstva zdravlja, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

U Strošince u županjskoj Posavini Krizni stožer Ministarstva zdravlja poslao je pet timova za dezinfekciju i deratizaciju te je u tijeku čišćenje onog dijela sela iz kojeg se voda povukla, čime su se ispunili preduvjeti za povratak evakuiranih stanovnika u njihove domove.

Pročitajte više