Zastupnici iznenađeni Papinom ostavkom: "Potez je to koji otvara špekulacije"

Foto: AFP

POVLAČENJE  pape Benedikta XVI. i među hrvatskim je političarima vijest dana. Većina je iznenađena najavljenom ostavkom.

Vijest iz Vatikana zatekla je i hrvatsku šeficu diplomacije Vesnu Pusić. "Iznenađena sam, sad su mi na sjednici dostavili tu informaciju. Ne znam, moram se upoznati s razlozima", kratko je rekla Pusić.

Iznenađen je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

"Doista sam iznenađen. Vjerojatno su u pitanju zdravstveni razlozi. Nažalost, evo svih nas, katolika, vjernika, kažem i taj veliki Papa, europejac i veliki otac rimokatoličke zajednice naroda odlazi", izjavio je Karamarko.

Unatoč saznanjima o zdravstvenom stanju pape Benedikta XVI. za bivšu premijerku Jadranku Kosor, za čijeg je mandata posjetio Hrvatsku, ostavka je neočekivana.

"Neizmjerno mi je žao. I osobno sam se mogla uvjeriti da je to jedan gorostasni moralni autoritet i jedna posebna osobnost. Svakako da će nam nedostajati. Mislim da nakon njegovog odlaska svijet opet neće biti isti kao što je bio", rekla je Kosor.

Ostavkom Pape iznenađen je i HDZ-ov Gordan Jandroković.

"Imao sam tu sreću i čast susresti se sa Svetim Ocem. Iznenadila me ta informacija, ne znam puno pojedinosti, ali zaista je neobično i na neki način mi je žao što se tako dogodilo', rekao je Jandroković.

Ostavka Pape, prva nakon 600 godina, za SDP-ovog Tonina Piculu potez je koji otvara špekulacije i pitanja posljedica koje će izazvati. I burze su već reagirale na odlazak, budući da Vatikan kao država funkcionira u međunarodnom financijskom prometu.

"Sigurno je da odlazak Pape neće lišiti posljedica sve one institucije kojima je na čelu. Ostaje sad da vidimo koja je dubina preobrazbe koju Katolička crkva ovime otvara sebi u budućnosti", kazao je Picula.

Pročitajte više