Zastupnici podržavaju izmjene Prekršajnog zakona: "Nema šopingholičara koji nisu čuli za izraz `platiš jedan, dobiješ dva`"

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SABOR sjednicu nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Prekršajnog zakona. Njime Vlada želi povećati stupanj naplate izrečenih novčanih kazni i smanjiti broj predmeta koji dolaze pred sud. Između ostalog, uvode se tzv. popusti na prekršajne kazne, pa će onaj koji kaznu plati na licu mjesta, proći duplo jeftinije. Ako, pak, u zakonskom roku plati dvije trećine kazne, oprašta mu se ostatak iznosa.

Miljenić: Visoki prekršajni sud odmah će se rasteretiti za 6.000 predmeta

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić istaknuo je kako će izmjene doprinijeti rasterećenju sudova te boljem učinku prekršajnih postupaka. "Naša procjena u ovom trenutku je da će se sa stupanjem na snagu zakona, Visoki prekršajni sud rasteretiti odmah za više od 6.000 predmeta, da će se sukcesivno rasterećivati za oko 16.000, što znači da će prosječno padati za 50-ak posto", istaknuo je Miljenić.

Većina zastupnika podržala popuste na prekršajne kazne

Laburist Branko Vukšić podržava izmjene Prekršajnog zakona, a novi način naplate kazni usporedio je sa šopingom. "Nema šopingholičarke ili šopingholičara koji nisu čuli za izraz `platiš jedan, dobiješ dva`". Uskoro će ta potrošačka, butikaška pravila važiti i u prometu, na cestama i na sudovima. Čak štoviše, bit će ozakonjena. To ne znači da je loša", rekao je Vukšić.

"Ako ćemo to nazvati šopingom, ako ćemo to nazvati butikašenjem, ja se slažem, u redu je, nazovimo ga. Bitno je samo da proizvede učinak da imamo više plaćenih sankcija, a manje postupaka", nadovezao se SDP-ov Peđa Grbin.

Nezavisnog zastupnika Damira Kajina ne brine međutim model naplate kazni već njihova visina. "Gospodarska situacija je mučna, građani žive kako žive. Iz dana u dan sve teže i zato treba voditi računa o iznosima sankcije i po mom sudu, one bi trebale biti znatno niže", naglasio je Kajin.

Izmjene Prekršajnog zakona načelno podržavaju u HDZ-u. Ipak, imaju određenih zamjerki. Ana Lovrin smatra kako mjera oprosta pola iznosa kazne ako se plati na licu mjesta nije dobra. "De facto se umanjuje kazna. Trebalo bi biti obrnuto i reći kazna je takva i ona za svakog građanina mora biti jednaka, za svaku pravnu osobu, za svakog obrtnika, bez obzira imao on ili nemao trenutno novaca", kazala je Lovrin.

"Nije ovo zakon koji je usmjeren na punjenje proračuna, nego upravo obrnuto, on uvodi reda. Postoji čitav niz načina da se plati, poticajnih, ono što bi rekli mrkva, ali ako se ne plati ide ono što bi rekli batina"

Predstavljajući zakonske izmjene na sjednici Vlade ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojasnio je što s onima koji odluče pisati građanima omiljene žalbe: "Kad dobijete pravomoćnu odluku sudsku, ide na Finu. Koliko imate tamo skida vam se s računa. Nije ovo zakon koji je usmjeren na punjenje proračuna, nego upravo obrnuto, on uvodi reda. Postoji čitav niz načina da se plati, poticajnih, ono što bi rekli mrkva, ali ako se ne plati ide ono što bi rekli batina".

Novost u izmjenama je i registar izrečenih, a neuplaćenih kazni, na temelju kojeg će se neplatišama moći uskratiti izdavanje dokumenata. Uvodi se i institut beznačajnog prekršaja, što znači da se za ponašanje koje posebno ne ugrožava druge, neće morati propisivati kazna.

Pročitajte više