Želi svoj udio u dionicama: Šefa Samsunga brat tužio zbog spora oko nasljedstva

PREDSJEDATELJA južnokorejske tvrtke Samsung Electronics stariji je brat tužio zbog višemilijunskog nasljedstva, priopćila je jedna odvjetnička tvrtka.

Glasnogovornik odvjetničke tvrtke Hwawoo rekao je kako je 80-godišnji Lee Maeng-Hee tužio svog 70-godišnjeg brata Lee Kun-Heeja, kako bi ga sudskim putem natjerao da mu vrati velik dio dionica koje su braća naslijedila od pokojnog oca.

Hwawoo je oformila poseban tim od deset odvjetnika koji će zastupati Maeng-Heeja, no tvrtka je odbila objaviti detaljnije informacije.

Novinska agencija Yonhap prenijela je, citirajući sudske zapise, kako ukupna vrijednost dobara koje Maeng-Hee potražuje od brata iznosi oko 623 milijuna dolara. U sporu se našlo vlasništvo nad više od osam milijuna dionica tvrtke Samsung Life Insurance i 20 dionica Samsung Electronicsa, piše agencija AFP.

Maeng je rekao kako je nakon očeve smrti 1987. godine njegov mlađi brat preuzeo i za sebe zadržao dionice koje je njihov otac spremio u zakladu pod imenima osoba koje nisu bili nasljednici. Nejasno je zašto se stariji brat sada, u poodmakloj dobi, odlučio na podizanje tužbe, na koju grupacija Samsung nema komentara.

Tuženi Lee Kun-Hee 2010. je bio najbogatiji čovjek Južne Koreje, i to prema Forbesu koji je njegovo bogatstvo u to vrijeme procijenio na 7.9 milijardi dolara.

Pročitajte više