"Zmajlovića treba smijeniti jer pogoduje stranim firmama, krši zakon i ugrožava naše zdravlje"

Foto: FAH

"TRAŽIMO od vas da kao predsjednik Vlade RH po hitnom postupku razriješite dužnosti ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića", stoji u pismu kojeg je Zoranu Milanoviću poslala građanska inicijativa "Zero Waste Hrvatska".

Radi se o koordinaciji ekoloških udruga, koje smatraju da Zmajlović svojim postupcima krši hrvatski zakon i narušava državne interese RH. Također, tvrde hrvatski eko aktivisti, Zmajlović "svojim unaprijed smišljenim potezima, pod krinkom uvođenja sustava 'gospodarenja otpadom', ugrožava hrvatski okoliš i zdravlje hrvatskih građana, a sve u cilju pogodovanja financijskom interesu uskog kruga međunarodnih tvrtki".

Hrvatska postaje europsko smetlište?

Zmajlovićev je cilj, tvrdi "Zero Waste Hrvatska", pretvoriti našu zemlju u europsko smetlište, odnosno u destinaciju za primjenu zastarjele europske tehnologije obrade otpada i spalionicu hrvatskog i europskog smeća.

"Kakvi su osobni interesi gospodina Zmajlovića u svim tim transakcijama, nije nam poznato, ali je iz svih njegovih postupaka i odluka koje donosi, potpuno jasno da se politika zaštite okoliša i prirode u mandatu Ministra Zmajlovića ne zasniva na zaštiti društvenog interesa i ustavnom pravu svih građana Republike Hrvatske na zdrav život i čisti okoliš", tvrdi "Zero Waste Hrvatska".

"Zmajlović obmanjuje javnost i krši zakon"

U svom pismu se pozivaju na 120. članak Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Prema tom Zakonu u RH je zabranjeno uvoziti opasni otpad, miješani komunalni otpad i ostatke od spaljivanja miješanog komunalnog otpada. No, Zmajlović usprkos tome najavljuje dozvole za uvoz "goriva iz otpada", tvrdeći da to nije otpad, već "neka vrsta proizvoda".

"Žalosna je činjenica da Ministar svjesno ili iz neznanja obmanjuje hrvatsku javnost i krši zakon, izjavljujući da će dozvoliti uvoz i spaljivanje „goriva iz otpada“ i pri tome se još i pravda da gorivo iz otpada nije 'otpad'?!", zgroženi su u udruzi "Zero Waste Hrvatska".

Milanovića stoga upozoravaju da je strategija gospodarenja otpadom u RH pogrešna i u suprotnosti sa smjerom kojeg je odabrala Europska unija: "Poslušajte riječi povjerenika Europske unije za ekologiju, gospodina Potočnika, koji je na Europskom zelenom tjednu upozorio da je zadnji trenutak za prijelaz s linearne na cikličnu ekonomiju. Poslušajte glas razuma koji upozorava da se pod krinkom uvođenja integralnog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj provode interesi moćnih pojedinaca i velikih međunarodnih tvrtki, koji su u suprotnosti interesima Republike Hrvatske i njezinih građana".

Pročitajte više