ADS: Al Qaida planira veliki napad na pomorsku metu

TERORISTIČKA mreža al Qaida pokušat će izvesti veliki teroristički napad na ključnu pomorsku metu u idućih 12 mjeseci s mogućim katastrofalnim ekonomskim posljedicama, objavili su britanski stručnjaci u petak.

"Pomorski sektor ostaje izrazito ranjiv na terorizam i očekujemo pokušaj napada na značajnu pomorsku metu u 2005. godini", objavila je britanska zaštitarska tvrtka Aegis Defence Services (ADS) u svom godišnjem izvješću o terorizmu.

"Sposobnost al Qaide da izvede napad olakšana je sukobom u Iraku koji je stvorio "priliku novoj generaciji mudžahedina da izuče zanat", dodaje Aegis.

U izvješću stoji da bi jednostavna otmica broda u Crvenom moru, strateškog pomorskog puta između Europe i Azije, mogla izazvati veliku krizu u tom sektoru na međunarodnoj razini.

S ovim izvješćem u potpunosti se slaže neovisni analitičar Paul Beaver koji smatra da bi napad mogao biti izveden "na nekoj pomorskoj meti povezanoj možda s naftom ili na velikom brodu, zbog njihove ekonomske važnosti".

Ovo je upozorenje uslijedilo nekoliko mjeseci nakon što je jedan visoki britanski pomorski časnik upozorio da al Qaida planira napasti trgovačke brodove u pokušaju da poremeti svjetsku trgovinu.

Aegis je tvrtka koja trenutačno ima ugovor s američkom vojskom u Iraku vrijedan 293 milijuna američkih dolara a bavi se "sigurnosnim uslugama".


Pročitajte više