Agrokorovu kupnju Mercatora financirat će talijanska banka Unicredit

REDAKCIJA slovenskog Dnevnika došla je do dokumenata kojima se potvrđuje da će moguću Agrokorovu kupnju 36 posto Mercatora financirati talijanska banka Unicredit.

U dokumentima stoji da je Unicredit, kojega u Sloveniji vodi France Arhar, u slučaju da Agrokor od slovenskih ili tuđih banaka dobije cijeli paket dionica koje su trenutno na prodaji, biti spreman Agrokoru  odobriti garanciju za financiranje preuzimanja dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. "Potvrđujemo da tvrtka Unicredit Corporate and Investment Banking (UCIB), u suradnji s konzorcijem izabranih banaka, namjerava podržati Agrokorov kreditni aranžman koji će biti dodatak Agrokorovim financijskim sredstvima za kupnju do 100 posto dionica Mercatora", stoji u navedenom pismu potpore kojega su iz austrijske ispostave Unicredita i Zagrebačke banke, koja je u vlasništvu Unicredita, poslali vlasniku Agrokora, Ivici Todoriću.

Pola financira Agrokor, a pola bankovni konzorcij

Prema nacrtu, Agrokor će vlastitim troškovima financirati polovinu troškova kupnje 36,3 posto dionica, a preostali dio će mu kreditno omogućiti bankovni konzorcij. Ako Agrokor, isti odnos vlasničkih i dužničkih sredstava zadrži i kod kasnijega preuzimanja Mercatora te dionice bude preuzimao prema jučerašnjoj vrijednosti dionica od 170,7 eura, za kupnju bi morao zatražiti najmanje 320 milijuna eura kredita. Pritom valja naglasiti, da je dio kreditnoga kapitala u financiranju koncerna Agrokor već krajem rujna prošle godine iznosio gotovo 76 posto.

Prema Unicreditovim stajalištima o konsolidaciji Agrokora i Mercatora stoji da je "Agrokorov menadžment u zadnjih deset godina dokazao da je sposoban tvrtke uspješno integrirati u koncern i poboljšati njihovo poslovanje".

U ponudi i pismu kojega objavljuje slovenski Dnevnik, upozorava se na dva detalja. Prvo, kako su najavili u Agrokoru, obvezujuću ponudu za Mercator će dati nakon što izvrše detaljan pregled tvrtke. Unicredit je drukčije najavio početak poslovanja s Agrokorom. Naime, oni su Agrokoru već odobrili financiranje iako dosad nije okončana detaljna analiza Agrokora. Drugi detalj se odnosi na činjenicu da u Unicreditu ocjenjuju da preuzimanje Mercatora nije moguće izvesti bez zelenog svjetla slovenske vlade. U pismu Agrokoru stoji da "zbog Mercatorove visoke ovisnosti o postojećim kreditima vjeruju da će se svaki uspješan natječaj podudarati s pozitivnim stavom slovenske vlasti i postojećih Mercatorovih kreditora".

Pročitajte više