ALBANIJA: JOŠ BEZ REZULTATA IZBORA

Vladajuća Socijalistička stranka Fatosa Nane u Albaniji danas je objavila da je pobijedila na nedjeljnim općinskim izborima, isto tvrdi i glavna oporbena Demokratska stranka Salija Berishe a izborno povjerenstvo prve neslužbene rezultate namjerava objaviti večeras, dok se konačni rezultati očekuju za dva dana.

Na nedjeljnim izborima sudjelovalo je, prema podacima izbornog povjerenstva, 52 posto glasača. Oporbene stranke su objavile da su izbori protekli neregularno te da su njihovi pristaše sprječavane u pokušaju da glasaju.

Predstavnici vladajuće stranke izjavili su da je izborni proces održan regularno, u demokratskoj i mirnoj atmosferi. Glavni tajnik Socijalističke stranke Gramoz Ruqi, pozivajući se na prve nepotpune stranačke informacije, proglasio je pobjedu socijalista za 35 od 65 gradonačelničkih mjesta i u 163 od 308 općina, uključujući i glavni grad Tiranu.

Predsjednik oporbene Demokratske stranke Sali Berisha izjavio je da je njegova stranka uvjerljivo pobijedila na izborima i osporio pobjedu socijalista u Tirani i Draču. On je najavio da njegova stranka neće priznati rezultate u ova dva grada, jer se tamo manipuliralo glasovima.

Albanske općinske izbore pratilo je gotovo 2.000 domaćih i gotovo 200 međunarodnih promatrača, koji se još uvijek nisu oglasili o regularnosti izbora.

Pročitajte više