Albanija postala sjedištem medelinskog kartela ZA EUROPU - TUŽITELJ

Glavni talijanski protumafijaški tužitelj Perluigi Vigna rekao je da je Albanija postala "sjedištem kartela iz Medellina i ostalih kriminalnih organizacija" iz koje se razašilje droga u druge europske zemlje, piše u nedjelju "Corriere della Sera".

U povodu najnovije tragedije u kojoj je u subotu poginuo 21 nelegalni imigrant na gumenjaku u Jadranskom moru, a koji je krenuo iz Albanije prema Italiji, Vigna je govorio o kriminalnim organizacijama koje su ponovno počele dio novaca "ulagati" u nelegalnu imigraciju.

"Postoje dokazi da su se plovila, koja su ranije bila upotrebljavana za prebacivanje muškaraca i žena, odnedavno počela upotrebljavati za transport oružja i droge", kaže Vigna.

On je rekao da su zapljenjene "tisuće tona marihuane i heroina", koje su na talijansku obalu stigle preko Albanije, u koju je droga stigla iz Afganistana i Turske, te Južne Amerike.

Gumenjak na kojem je talijanska ratna mornarica u subotu pronašla 21 mrtvog imigranta bio je nov, tek kupljen u Italiji.

Po ocjeni Vigne, to znači da se "kriminalne organizacije s druge strane Jadrana snabdijevaju novim sredstvima i da im poslovi cvjetaju".

Vjerojatno su ti novi gumenjaci sada ponovno, osim za drogu i oružje, upotrebljeni za prebacivanje tajnih imigranata, rekao je Vigna.

Pročitajte više