Američki senat donio zakon koji državi daje ovlasti nad duhanskom industrijom

AMERIČKI Senat usvojio je zakon kojim daje ovlasti državi da regulira duhanske proizvode i njihovo reklamiranje.

Velikom većinom od 78 prema 15 glasova Senat je u četvrtak odobrio zakon kojim će savezna Uprava za hranu i lijekove (FDA) po prvi put imati ovlasti nad duhanom, moći određivati prodaju i reklamiranje cigareta.

Novi zakon predviđa da duhanska industrija u narednih 10 godina financira 12 milijardi dolara pomoći proizvođačima duhana u SAD-u koji se bore za preživljavanje suočeni sa smanjenjem pušenja i jeftinijim uvoznim duhanom.

FDA će moći tražiti od proizvođača da na kutijama cigareta jasnije otkrije sadržaj svojih proizvoda i da upozori na opasnost pušenja po zdravlje.

Država će također moći poduzeti mjere protiv prodaje cigareta maloljetnicima.

Američke tvrtke neće moći svoje cigarete označavati kao "light" ili "ultralight" ukoliko certifikate za to ne dobiju od vlade. Reklame u novinama bi se mogle tiskati samo crno bijelo da bi bile što manje privlačne za djecu.

FDA ipak neće moći zabraniti cigarete niti potpuno ukloniti nikotin koji izaziva ovisnost, ali će moći zatražiti veliko smanjenje njegove količine. Agencija će moći zahtijevati da se iz cigareta uklone drugi štetni sastojci.

No do konačnog stupanja na snagu zakona još je dug put budući da se o njemu moraju usuglasiti Senat i Zastupnički dom američkog Kongresa koji u svojoj verziji nije predvidio davanje ovlasti vladi nad duhanskim proizvodima.

Pušenje je u SAD-u i dalje jedan od glavnih uzroka smrti- od bolesti povezanih s pušenjem godišnje umire 400.000 Amerikanaca.

Po američkim statistikama pušenje je u Sjedinjenim Državama sve nepopularnije. U 2003. u Americi je pušilo 21 posto odraslog stanovništva, a 1997. 25 posto.

Pročitajte više