Američki sud prihvatio tužbu protiv Vatikanske banke zbog ustaškog zlata

AMERIČKI savezni Prizivni sud prihvatio je tužbu preživjelih žrtava holokausta protiv Vatikanske banke koju terete za pranje opljačkane imovine žrtava ustaškog režima u NDH, prenose agencije Reuters i Associated press.

Prizivni sud osporio je time raniju presudu nižeg suda koji je 2003. odbacio slučaj uz obrazloženje da su ta povijesna pitanja u nadležnosti vanjske politike, a ne sudstva. No tročlano sudsko vijeće u ponedjeljak je odlučilo da neka ključna potraživanja - kao gubitak i pljačka imovine - ne ulaze u doktrinu političkih pitanja.

Preživjele žrtve holokausta tužile su pri američkom saveznom sudu u San Franciscu 1999., Vatikansku banku i Franjevački red da su primali stotine milijuna dolara u zlatu i druge vrijednosti oduzete žrtvama ustaškog režima u Hrvatskoj tijekom Drugog svjetskog rata.

Reuters u svojoj vijesti donosi i sporni podatak o 700.000 fašističkih žrtava, uglavnom Srba, ubijenih u koncentracijskim logorima tijekom "brutalnog ustaškog režima" Nezavisne Države Hrvatske (NDH), dok ih je po radovima hrvatskih povjesničara i demografa bilo do 100.000.

Agencija AP citira odvjetnika žrtava koji drži da bi ovakva odluka Prizivnog suda i skorašnji izbor novoga Pape mogla dovesti do izvansudske nagodbe.

"Novi bi papa mogao u tim pitanjima biti energičniji od prijašnjega", rekao je odvjetnik Jonathan Levy.

SAD su 1998. objavile izvješće o nacističkom zlatu u kojem se vrijednost ustaškog blaga procjenjivala na 80 milijuna dolara, što odgovara današnjoj vrijednosti od oko 700 milijuna dolara.

Vatikan je još 1997. opovrgnuo tvrdnje da je zlato, koje je NDH tijekom Drugoga svjetskog rata oduzela Židovima, nakon rata prebačeno u Vatikan.

Godine 1998., švicarske banke pristale su isplatiti 1,25 milijardi dolara nacističkim žrtvama ili njihovim obiteljima koje su optužile banke za pljačku, utaju ili slanje nacistima stotina milijuna dolara vrijedne židovske imovine kao i za uništavanje pisanih tragova kako bi se prikrila ta nečasna rabota.

Sutkinja Margaret McKeown upozorila je da je pred žrtvama "trnovit put na sudu, jer su navodi desetljećima stari i mogli bi biti konačno odbačeni zbog "proceduralnih i sudskih zapreka".

Izdvojeno mišljenje dao je sudac Stephen Trott koji je kazao da su samo Kongres i predsjednik države, a ne sudstvo, ovlašteni rješavati sporove iz Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte više