Amerika testirala moćan projektil na Pacifiku, hoće li njime zaustaviti Kinu?

Screenshot: US Navy

DOK JE Kina paradirala svoje najmoćnije naoružanje na proslavi 70. godišnjice osnutka komunističke države, SAD je testirao svoje najnovije oružje na Pacifiku.

U vodama oko Guama američki ratni brod USS Gabrielle Giffords ispalio je Naval Strike Missile (NSM), krstareći projektil koji leti neposredno iznad površine mora te tako izbjegava detekciju radarom. Osim toga, ovaj projektil može i manevrirati tako da izbjegne neprijateljsku obranu. 

NSM je ispaljen, uz razno drugo oružje, na američku fregatu za otpis, bivši USS Ford koji je dotegljen na Pacifik da služi kao meta za vojnu vježbu nazvanu SINKEX, javlja CNN. U vježbi su sudjelovali i američki B-52 bombarderi i dvije "nevidljive" singapurske fregate.

A sam tajming vježbe - utorak, isti dan kad je održana i kineska vojna parada - zasigurno nije slučajnost.

No možda i najvažnija karakteristika NSM-a je njegov domet koji je više od 30% veći od projektila Harpoon koje je američka mornarica dosad koristila kao glavno protubrodsko naoružanje. Domet NSM-a je više od 160 kilometara.

Napetosti u Južnom kineskom moru, svojataju ga i Kina i američki saveznici

USS Giffords je bio prvi američki ratni brod koji je isplovio s NSM-om, a analitičari smatraju da je ovaj potez donekle izjednačio odnos snaga na Pacifiku, gdje Kina u posljednje vrijeme povećava svoj raketni arsenal u smislu kvalitete i kvantitete. 

>> Amerikanci otkrili misterioznu kinesku konstrukciju u moru

Pacifik je, podsjetimo, prilično napeto područje posljednjih godina, s obzirom na to da se oko Južnog kineskog mora, koje unatoč imenu seže više od 2000 kilometara južno od kineske obale, spore Kina, Tajvan, Indonezija, Malezija, Filipini i Vijetnam.

Kina svojata najveći dio ovog golemog mora, a njeno je svojatanje najozbiljnije jer je u tu svrhu izgradila i umjetne otoke od prirodnih grebena na otočjima Paracel i Spratly. A iako Kina to poriče, dokazi potvrđuju da je na njih postavila vojne baze.

Kina trenutno ima prednost od čak 3 na 1 u pogledu krstarećih projektila na tom području, ali NSM bi mogao "promijeniti igru", kaže Carl Schuster, bivši američki mornarički kapetan koji je sada instruktor na Pacifičkom sveučilištu na Havajima.

I Kina predstavila moćno naoružanje na vojnoj paradi povodom godišnjice

"Pentagon gradi vojnu snagu koja može operirati na održivijoj bazi i koja ima bolju šansu boriti se i preživjeti unutar smrtonosne anti-pristupne zone (kineske) Narodnooslobodilačke armije kojom se uskraćuje područje", objasnio je obrambeni analitičar Rand Corporationa, Timothy Heath, referirajući se na kombinaciju brodova, aviona i projektila koje je kineska vojska nagomilala kako bi kontrolirala ovaj dio Pacifika.

Novi dodatak američkom arsenalu na Pacifiku posebno je bitan jer je Kina na svojoj vojnoj paradi u utorak predstavila novo, impozantno naoružanje: od interkontinentalnih balističkih projektila DF-41, koji mogu nositi nekoliko nuklearnih bojevih glava i doseći SAD, do hipersonične bespilotne letjelice DF-17, koja je spojena s projektilom kratkog do srednjeg dometa. 

>> Komunistička Kina slavi 70 godina, na ulicama pokazali moćno oružje

"Htjela je pokazati koliki napredak je ostvarila i koliko je naprednija nego prije nekoliko godina. Sada Kina ima bolje sposobnosti za obranu. Zaslužuje pošten i jednak tretman od ostalih sila", komentirao je vojni analitičar iz Carnegie Tsinghua Centera, Tong Zhao za CNN.

Inače, od 2014. godine Kina je opremljena podmornicama, vojnim brodovima i ostalim vojnim naoružanjem koje je veće od pomorskih vojnih formacija Njemačke, Indije, Španjolske, Tajvana i Velike Britanije zajedno. 

 

Pročitajte više