Amerikanci pronašli opremu za dekontaminaciju u Iraku

AMERUIČKA je vojska u blizini Nasirije pronašla kemijska zaštitna odijela i opremu za dekontaminaciju, izjavio je brigadni general Vicent Brooks na konferenciji za novinare u Središnjem zapovjedništvu američke vojske u Kataru.

"Marinci su pronašli veliku količinu opreme, uključujuči kemijska zaštitna odijela, sredstva i vozilo za dekontaminaciju, kao i još neutvrđenu količinu topničkog streljiva", rekao je Brooks.

Odgovarajući na novinski upit znači li ovo otkriće da Irak posjeduje kemijsko oružje, general je odogovorio: "To je još jedna kockica u mozaiku".

Irak sklonio oružje za masovno uništavanje u Siriju?

Iračani su oružje za masovno uništavanje možda prebacili u Siriju, izvijestio je visoki dužnosnik izraelske kontraobavještajne službe general Yossi Kuperwasser, prenosi izraelski radio.

Koalicijske snage pregledale su sva sumnjiva mjesta na zapadu Iraka, ali ondje nije pronađeno oružje za masovno uništavanje, kazao je general.

Arapi zabrinuti američkim optužbama na račun Sirije

Glavni tajnik Arapske Lige Amr Musa izrazio je zabrinutost američkim optužbama da Sirija isporučuje vojnu opremu Iraku, objavili su u ponedjeljak egipatski mediji.

"Takve optužbe samo će dodatno potpaliti situaciju jer nisu potkrijepljene baš nijednim dokazom", kazao je Musa.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je da će Sjedinjene Države sirijsku vladu držati odgovornom za isporuke vojne opreme, uključujući i noćne vizire.

Državni tajnik Colin Powell također je pozvao službeni Damask da prestane podupirati vladu u Bagdadu.

U međuvremenu se na istu temu iz Libanona oglasio i Hamas. Ta militantna islamska skupina američke optužbe smatra "objavom rata svim Arapima" i najavljuje svoje djelovanje.


Sirija je u ponedjeljak još jednom iskazala svoju potoporu Iraku, ocijenivši koalicijsku vojnu akciju "nelegitimnom i neopravdanom".

"A optužbe upućene Siriji samo dokazuju da američka administracija čini sve što može kako bi radila za račun Izraela", navodi se u priopćenju sirijskog ministarstva vanjskih poslova.




 

Pročitajte više