Apel pravobraniteljice za djecu - djecu ne ostavljati bez nadzora

U POVODU tragičnog događaja u Rijeci, kada je u požaru u obiteljskom stanu smrtno stradala 2-godišnja djevojčica, a teško stradao njezin troipolgodišnji brat, kao i drugih tragičnih stradanja djece, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, uputila je danas apel svim roditeljima da svoju malodobnu djecu ne ostavljaju samu bez nadzora odrasle osobe.

"Nesreće u kojima stradavaju djeca, nažalost su dio naše svakodnevice, te uz sav oprez one se događaju i kad su roditelji prisutni. No, ostavljanje djece bez adekvatnog nadzora pojačava opasnost da će se nesreća dogoditi i da će njezine posljedice po dijete biti veće", navodi u apelu pravobraniteljica za djecu Jelavić.

Također ističe kako je "Obiteljski zakon - vodeći se upravo tim saznanjima - člankom 94. odredio da su na prvom mjestu roditelji dužni čuvati i njegovati dijete i skrbiti za njegove potrebe, te da ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe".

"Za roditelje koji tu svoju dužnost ne ispunjavaju, previđeno je izricanje neke od mjera obiteljskopravne zaštite", navodi se u apelu.

Također se naglašava kako se malo dijete "nikada ne smije ostaviti samo u kući, pa čak ni za kratko vrijeme, jer su ponekad i sekunde dovoljne da se dogodi tragedija. Da bi se djeca zaštitila, uz roditeljsku skrb, potrebna je briga i šire društvene zajednice, te apeliram i na sve one koji imaju saznanja o tome da roditelji svojoj djeci ne pružaju adekvatnu skrb i sigurno okruženje, da o tome obavijeste nadležna tijela", navodi dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.

Pročitajte više