Arapski čelnici osudili napade u Madridu, ne izjašnjavajući se službeno o mogućim počiniteljima

ČELNICI arapskih zemalja osudili su u petak terorizam nakon krvavog bombaškog napada u četvrtak ujutro u Madridu u kojemu je poginulo 198 osoba, a više od 1.400 ih je ozlijeđeno, no nisu se službeno izjasnili o tomu koga smatraju odgovornim za napade.

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak španjolskoj kralju Juanu Carlosu uputio je poruku s izrazima sućuti u kojoj se, među ostalim oštro osuđuje "nasilje i terorizam u svim njegovim oblicima". Izraze sućuti uputio je i u ime egipatske vlade, te egipatskog naroda.

U četvrtak navečer glavni tajnik Arapske lige Amr Musa izjavio je kako je "šokiran" napadima te ih je nazvao "terorističkim činovima čiji je cilj bio uništenje civila".

Libijski čelnik Moamer Gadafi predsjedniku španjolske vlade Joseu Mariji Aznaru telefonom je uputio izraze sućuti te je oštro osudio napade u Madridu.

Libanonski premijer Rafik Hariri također je osudio napade te pozvao na poduzimanje učinkovitih mjera koje će omogućiti sprečavanje "terorističkih akcija". Pozvao je međunarodnu zajednicu da se "angažira na iskorjenjivanju terorizma koji sije paniku i zbog kojega stradavaju nevini ljudi".

I sirijski je predsjednik Bashar al-Assad osudio "terorističke napade" u Španjolskoj, izrazivši duboku ožalošćenost zbog stradavanja nevinih žrtava. Poruku s izrazima sućuti kralju Juanu Carlosu poslao je i jordanski kralj Abdullah II.

Egipatski analitičar, Nabil Abdel Fattah, član Centra za strateška istraživanja vladina lista Al-Ahram, za France presse je rekao kako vjeruje da bi počinitelji napada u Madridu mogli biti članovi al-Qaide.

"Riječ je o poruci koju je al-Qaida htjela uputiti SAD-u, želeći podsjetiti da je još uvijek aktivna, da nije paralizirana, unatoč ratu u Afganistanu i u Iraku, te da još uvijek može utjecati na predstojeće američke predsjedničke izbore", smatra Fattah.

Pročitajte više