Australija i Novi Zeland primili prve pošiljke cjepiva protiv korone

Foto: EPA

AUSTRALIJA i Novi Zeland primili su prvu pošiljku cjepiva protiv covida-19 i započet će s cijepljenjem u idućem tjednu, dok su gradovi Melbourne i Auckland pod mjerama ograničenja kretanja nakon pojave novih slučajeva.

"Orao je sletio", objavio je australski ministar zdravstva Greg Hunt novinarima u Canberri u ponedjeljak kada je stigla prva pošiljka od 142.000 doza cjepiva koju su razvili Pfizer Inc i njemački BioNTech.

Cijepljenje u Australiji započet će 22. veljače.

Na Novom Zelandu premijerka Jacinda Ardern rekla je da je stigla prva serija od 60.000 cjepiva Pfizer-BioNTech i da će proći sigurnosne provjere prije nego što počne cijepljenje pograničnih službenika u subotu.

"Ovo će biti najveća cjelovita kampanja cijepljenja u povijesti ove zemlje," rekla je Ardern.

"Kupili smo dovoljno cjepiva za sve Novozelanđane i to će biti besplatno. To uključuje sve na Novom Zelandu bez obzira na status njihovih viza", rekla je Ardern.

Obje zemlje uvele su ograničenja u pojedinim gradovima nakon što su se pojavila žarišta u hotelu za karantenu u Melbourneu i dok vlasti Novog Zelanda istražuju kako je visokozarazni britanski soj virusa zarazio tri člana obitelji iz Aucklanda.

Pročitajte više