Australska borba protiv terorizma: Petorici osuđenih od 23 do 28 godina zatvora

PETORICA muškaraca koji su osuđeni zbog planiranja terorističkoga napada na Sydney je australski sud proglasio krivima i dodijelio im zatvorske kazne u trajanju od 23 do 28 godina. Imena petorice osuđenika, u skladu s australskim zakonima, nisu objavljena. Muškarce se tereti da su krivi za posjedovane detaljnih uputa za izradu eksplozivne naprave te eksplozivne kemikalije. Muškarce koji su stari od 25 do 44 godine se smatra krivima za planiranje terorističkog napada u znak protesta zbog australske upletenosti u rat u Iraku.

Nijedan od osuđenih koji su australski državljani, ali su libanonskog, libijskog i bangladeškog porijekla nije tijekom suđenja iskazao žaljenje za slučaj koji im se stavlja na teret.

Prema riječima tužitelja Richarda Maidmenta, osuđeni su sudjelovanje Australije u ratu u Iraku i Afganistanu doživjeli kao "agresivni čin protiv širenja muslimanske zajednice". Naime, upravo je Australija čvrsto povezana sa SAD-om te je među prvima poslala svoje trupe na iračko bojište.

Najveću moguću kaznu je petorici osuđenih izrekao sudac Anthony Whealy koji je dodao svoje uvjerenje da bi petorica, koji su iskazali visok stupanj netolerancije, početkom 2006. godine ostvarili svoj teroristički napad na Sydney. Prema Whealyju, petorica su pokazala prezir prema australskoj vladi, političarima i zakonima.

Muškarci su uhićeni krajem 2005. godine u Sydneyu na temelju dojave vlasnika trgovine oružjem kojima su muškarci bili sumnjivi zbog neobične narudžbe kemikalija i streljiva.

Pročitajte više