Bandić objasnio zašto su zagrebački kontejneri i ulice puni smeća

Foto: Luka Šangulin/Index

ZAGREBAČKI gradonačelnik Milan Bandić u petak je za problem povećane količine otpada u Zagrebu zbog uvođenja odvoza dva puta umjesto tri puta tjedno rekao kako je to faza prilagodbe novog načina odvoza koja sada kulminira i do kraja godine će se riješiti.

Zagrebački SDP rješenje tog problema pak vidi u uvođenju naplate prema realno stvorenoj količini otpada po načelu "plati onoliko koliko otpada stvoriš" te poziva Bandića da promijeni sustav "prije nego građani promijene njega na lokalnim izborima iduće godine".

Bandić je ustvrdio na Gerontološkom tulumu kako su građani tražili da u 80 posto slučajeva ili mjesta smanjimo odvoz sa tri na dva puta tjedno. "Faza prilagodbe ili adaptacije na taj novi način odvoza sada kulminira i vi ćete iz medija opravdano ponekad uslikati kantu pretrpanu smećem i hvala vam na tome da nas podsjetite da moramo imati više kanti. Ali, stvari generalno dobro ide i do konca godine će se to uigrati", istaknuo je Bandić.

Dodao je kako je najvažnije "da Zagrepčani zadnjih šest mjeseci plaćaju za trećinu manje račune". "Ovo drugo ćemo riješiti u hodu i nabavit ćemo dovoljno posuda da bude što manje problema", kaže Bandić. Ustvrdio je da ne treba ponovno uvoditi odvoz otpada tri puta tjedno, nego je dovoljno dva puta, osim u nekim ulicama gdje se to i čini tri puta tjedno. 

Pozvao je sugrađane da što više recikliraju i odvajaju otpad jer će onda u konačnici platiti manju cijenu. "To je suština cijele filozofije", istaknuo je.    

 

Pročitajte više