Bašar al-Asad u državnom posjetu Rusiji

Sirijski predsjednik Bašar alAsad doputovao je u ponedjeljak navečer u četverodnevni državni posjet Rusiji od kojega Kremlj očekuje mnogo, a napose se nada da će zahvaljujući potpori Damaska ponovno zadobiti važnu ulogu na Bliskom istoku.

Predsjednika Asada, koju će u utorak započeti sa službenim susretima, prati izaslanstvo poslovnih ljudi i nekolicina ministara, kao i supruga Asma Akhras. To je prvi posjet jednog sirijskog državnog poglavara Rusiji od 1999. godine.

Prema pisanju ruskog dnevnog lista Kommersant doček će pratiti najveće državne počasti.

"Moskva odavno nije toliko nade polagala u sličan posjet", piše liberalni dnevnik. "Prema mišljenju ruskih diplomata, mladi sirijski državnik pomoći će Rusiji da opet zauzme mjesto na Bliskom istoku koje joj pripada i da na temelju toga ponovno zadobije status supersile", ocjenjuje Kommersant.

Bilateralna gospodarska suradnja bit će, dakako, na dnevnom redu.

No razgovori s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom ticat će se ponajprije Irana (kojeg Sjedinjene Države sumnjiče da želi nabaviti nuklearno oružje) i stanja na Bliskom istoku, istaknuo je sam predsjednik Asad u razgovoru za ruski dnevni list Izvestija objavljen u ponedjeljak.

(Hina) xvrad ynab

Pročitajte više