Beč: Retrospektivna izložba belgijskoga nadrealista Magrittea

Retrospektivna izložba belgijskoga nadrealističkog slikara Renea Magrittea (1898. 1967.) bit će otvorena večeras u Umjetničkom forumu BACA u Beču. L

To je prva sveobuhvatna Magritteova izložba u Austriji koja prikazuje osamdesetak njegovih najpoznatijih djela iz svih razdoblja umjetničkoga stvaralaštva pod naslovom "Ključ snova". Djela su psuđena iz više međunarodnih muzeja i privatnih zbirka.

"Nemam nikakve zanimljive ideje, još manje posebne osjećaje, vidim samo ono što svatko može vidjeti - nebo, drveće, brdo i to prenosim na platno", rekao je jednom zgodom Magritte.

Po načinu kako je te jednostavne predmete prikazivao, kombinirao, slikao i stavljao u zajednički likovni kontekst, postao je "čarobnjakom likovne umjetnosti 20. stoljeća", čije se slikarstvo označuje kao "misterij magičnog", rekao je na konferenciji za novinare danas u Beču Steingrim Lauresen, direktor Louisiana Museum Humlebaek.

Od 1927. do 1930. Magritte je proveo u Parizu, u krugu nadrealista i Andre Bretona koji su uvelike utjecali na njega.

Nadahnut Giorgom de Chiricovim djelom "Pitture Metafizica" i Maxemstovim kolažima 1925. nastaju njegovi prvi nadrealistički radovi. Nakon toga vratio se u Bruxelles i pridružio skupini belgijskih radikalnih nadrealista te s njima ostao do 1960.

Magritte je razvijao svoj vlastiti zagonetni način slikanja realnosti, motive je tražio u podsvjesti, a slikao je jednostavno i prirodno. "Predmete koji nikada ne pripadaju zajedno stavljao je u zajednički likovni kontekst i tako na poseban način utjecao na razvoj slikarstva", naglasio je Laursen.

Rene Magritte rođen je 1898. u Lessinesu u Belgiji. Kad mu je bilo 14 godina, majka mu je počinila samoubojstvo, a našli su je sedamnaest dana poslije u rijeci Sambreu s bijelom košuljom omotanom oko glave. Ta traumatska slika zauvijek je ostala u njemu i posebno je izranjala u njegovim poznim radovima.

Živio je mirno i povučeno sa svojom ženom u Bruxellesu, koja mu je cijeli život bila model, čak nije imao ni atelier, nego je slikao kod kuće.

Izložba Renea Magrittea u Umjetničkom forumu u Beču otvorena je do 24. srpnja, a zatim se seli u Fondaciju Beyer u Riechen/Basel.

(Hina) xspos ymc

Pročitajte više