Belgijski kardinal priznao da nije trebao zataškavati zlostavljanje



BIVŠI vođa Rimokatoličke crkve u Belgiji, umirovljeni kardinal Godfried Daneels, priznao je da nije trebao održati sastanak sa žrtvom seksualnog zlostavljanja i predložiti da se stvar zataška dok biskup koji je počinio zlostavljanje ne ode u mirovinu.

Žrtva je snimila tajni sastanak 8. travnja, a cijeli razgovor je ovog vikenda objavljen u dva belgijska dnevna lista. U razgovoru je predložio da žrtva zlostavljanja oprosti svom ujaku, biskupu Rogeru Vangheluweu, koji je dva tjedna nakon sastanka dao ostavku. Zlostavljanje se odvijalo prije 20 godina.

Otkad je transkript razgovora objavljen, Daneels je pao pod vrlo oštru kritiku javnosti. Danas je čak i La Libre, list poznat po dugogodišnjem podupiranju Crkve, objavio komentar u kojem je ozbiljno osudio Daneelsovo ponašanje.

"On razumije da je cijeli pristup, takav kakav je bio, bio pogrešan. Radilo se o improvizaciji", rekao je za Associated Press Toon Osaer, Daneelsov glasnogovornik.

Priznao krivnju

Daneels je rekao da je o zlostavljanju, koje se dogodilo 20 godina ranije, saznao samo nekoliko dana prije spornog sastanka. U jednom je trenutku pristao na Vangheluweov prijedlog o zataškavanju slučaja.

U razgovoru, koji je inicirala žrtva zlostavljanja, danas 42-godišnjak, Daneels je rekao: "Zapravo, monsinjor će otići u mirovinu. Bilo bi bolje da sačekate", a onda je predložio korake da se slučaj zataška. Nisam siguran da bi bilo u vašem interesu da podižete buku oko ovoga. Ni za vas, ni za njega".

Osaer je rekao da transkript "ni u kom slučaju" nije upitan, ali je dodao kako nije dovoljno sadržajan da bi "prenio cijelu bit" sastanka. "Nije pošteno reći da je Daneels tvrdio – dajmo mu oprost i to je to".

Pročitajte više