Beslanski dužnosnik: Pravosuđe je zakazalo, odgovorni su i specijalci

PARLAMENTARNI zastupnik i predsjednik parlamentarnog odbora za istragu terorističkog napada na školu u Beslanu u Novoj Osetiji Stanislav Kesajev u intervjuu za ruski list Vlast u ponedjeljak je među ostalim izjavio kako smatra da je u spomenutom slučaju pravosuđe zakazalo, jer nije dovoljno dobro istražilo tragičan događaj, a za pogibiju većine od 330 talaca, među kojima je bilo i 186 djece, optužuje pripadnike specijalnih ruskih postrojbi.

Kesajev smatra da "nije sporno" kako se strop sportske dvorane škole u Beslanu u kojoj se nalazilo 330 osoba, urušio nakon što su pripadnici specijalnih postrojbi prema dvorani usmjerili bacač plamena. Opisujući akciju spašavanja kao svojevrsnu "bitku", Kesajev krivi spasitelje koji nisu bili u stanju intervenirati na odgovarajući način kako bi ugasili vatru koja je zahvatila školsku dvoranu.

On spominje i "priznanja" terorista pronađena u bilježnicama za koja "službena Osetija zna", no ne želi ih uzeti u obzir, te vjeruje kako je osetski parlamentarni odbor o svemu dobro informiran. Njegovo viđenje slučaja podupiru i majke žrtava tragedije u Beslanu gdje je prije nekoliko tjedana počeo službeni sudski proces protiv jedinog preživjelog terorista.

Majke žrtava od optuženog Nurpašija Kulajeva, jedinog preživjelog terorista, traže da u sudnici kaže istinu, optužujući vlasti da skrivaju neke činjenice te da "istragu vode u skladu sa scenarijem koji im odgovara". I verzija koju je iznio Kesajev u suprotnosti je s onom koju su iznijele osetske vlasti koje tvrde da su otmičari prvi počeli pucati, prisilivši tako specijalne postrojbe da upotrijebe bacač plamena.

Pročitajte više