Biden: Možda ćemo morati održati virtualnu konvenciju

Foto: EPA-EFE

BIVŠI američki potpredsjednik Joe Biden, favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju, rekao je u nedjelju da bi Demokratska stranka mogla biti prisiljena održati „virtualnu” predsjedničku konvenciju u kolovozu zbog pandemije koronavirusa.

Demokratska stranka prošli je tjedan odgodila središnju konvenciju sa srpnja za kolovoz zbog pandemije zbog koje je većina američkih saveznih država naložila građanima da ostanu kod kuće ne bi li se suzbilo širenje virusa.

„Možda ćemo morati održati virtualnu konvenciju”, rekao je Biden za ABC-jevu emisiju This Week. „Mislim da bismo o tome sada trebali razmišljati... Možda nećemo moći na jednom mjestu okupiti 10, 20, 30.000 ljudi.”

Biden i njegov glavni suparnik senator Bernie Sanders morali su zbog pandemije koronavirusa suspendirati predizborne skupove, a više od tucet saveznih država odgodilo je predizbore.

Wisconsin, međutim, planira u utorak održati regularno glasanje unatoč pozivima da se ono odgodi.

Nakon niza pobjeda u ožujku, Biden je u uvjerljivom vodstvu po broju osvojenih delegata na osnovu kojih se dobiva stranačka predsjednička nominacija.

Biden je ponovno kritizirao pristup američkog predsjednika Donalda Trumpa krizi.

„Djeluje presporo”, rekao je. „Virus nije njegova krivnja, ali odgovor je njegova odgovornost.”

Nekoliko guvernera sukobilo se s administracijom zbog nedovoljno medicinske opreme, uključujući respiratore.

Trump odbacuje kritike i tvrdi da neki guverneri pretjeruju kada je riječ o broju respiratora koji im je potreban.

Biden je također kazao da je nazvao Sandersa da ga iz pristojnosti obavijesti da je počeo razmatrati potencijalne kandidate za potpredsjednika, iako demokratska utrka još nije završila, kako bi njegovi suradnici imali dovoljno vremena za njihovu provjeru.

„U biti sam se ispričao i jasno kazao da ne želim biti drzak ni vršiti pritisak na njega”, rekao je. „A on je rekao da to cijeni.”

Pročitajte više