Bivši guverner i Chavezov protivnik pobjegao iz venezuelanskog zatvora

U VENEZUELI je uhićeno 59 osoba pod sumnjom da su Eduardu Lapiju, bivšem guverneru države Yaracuy i poznatom protivniku predsjednika Huga Chaveza, pomogli da pobjegne iz zatvora gdje je čekao suđenje zbog korupcije.

Venezuelanska televizija "Globovision" tvrdi da je bivši guverner pobjegao popevši se kroz ventilacijsku cijev Zatvora San Felipe.

Pedro Cerrano, venezuelanski ministar unutarnjih poslova, je izjavio kako vjeruje da su čuvari bili potkupljeni. Dio venezuelanskih medija, pak, prenosi vijesti kako se istražuje nisu li u zatvor prokrijumčareni kolači "zaslađeni" sredstvima za uspavljivanje.

Ovo nije prvi put da poznati protivnik ljevičarskog predsjednika bježi iz zatvora. U kolovozu prošle godine je Carlos Ortega, bivši predsjednik sindikata naftnih radnika, pobjegao s izdržavanja 15-godišnje robije na koju je osuđen zbog organizacije velikog štrajka 2002. godine.

Lapijev odvjetnik Alejandro Arzola tvrdi da su "ljudska prava njegovog klijenta bila ugrožena", s obzirom da je pritvoren godinu dana a da nije izveden pred suca. Nadalje, prema Arzolinim tvrdnjama se spremao Lapijev premještaj u drugi, "opasniji" , zatvor, kao i da je njegov klijent primao prijetnje smrću.

Da Lapijevi strahovi nisu bili bez osnova, svjedoče brojne i krvave zatvorske pobune, koje su u Venezueli uobičajena pojava.

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više