Bivši slovenski premijer Rop osumnjičen za odavanje državne tajne

BIVŠI slovenski premijer Anton Rop sumnjiči se za odavanje državne tajne zbog svoje izjave  da su hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji šef slovenske oporbe, a sadašnji premijer Janez Janša, uoči parlamentarnih izbora u Sloveniji 2004. godine "dogovarali" granične incidente.

Zbog ovih sumnji Rop je u ponedjeljak imao i informativni razgovor u policiji, javljaju slovenski mediji, što je on i potvrdio slovenskoj RTV.

Rekao je da mu je nakon tog razgovora jasno da je ovo politički insceniran proces te da ne može vjerovati da u Sloveniji može doći do ovakvog "političkog progona pojedinca", osobito ne protiv zastupnika u parlamentu.

Rop je ponovio svoju izjavu da je novinar Vladimir Vodušek na nacionalnoj televiziju spornu izjavu emitirao bez njegovog odobrenja te da nije znao da se razgovor snima.

Bivši slovenski premijer i dalje ostaje pri tvrdnji o dogovorima Janše i Sanadera.

"Nisam otkrio nikakvu državnu tajnu i govorio sam istinu, a u posljednje vrijeme se potvrđuje da su incidenti bili inscenirani," rekao je Rop.

Aktualni premijer Janez Janša više puta je rekao da su tajne službe tada bile zlorabljene. SOVA je, kaže Janša, na temelju  direktive  tadašnjeg direktora Iztoka Podbregara, i to bez sudske odluke, prisluškivala tisuće telefonskih razgovora, bilo da su pozivi išli iz Slovenije ili iz Hrvatske. SOVA je ovo prisluškivanje opravdavala zakonskom formulacijom "o praćenju međunarodnih komunikacija", što je u biti krivo tumačenje zakona.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više