Bolesnici kojima je potrebna transplantacija srca dobili novu nadu

ČETIRI od pet teško bolesnih Brazilaca koji pate od zatajivanja srca više ne trebaju transplantaciju nakon liječenja vlastitim matičnim stanicama, tvrdi liječnik.

Takva "regenerativna medicina", u kojoj se matične stanice uzete iz leđne moždine pacijenata koriste za obnovu tkiva, mogla bi jednoga dana postati rutinskom za pacijente s oštećenim ili bolesnim srcem, misle neki liječnici.

Hans Fernando Rocha Dohmann iz bolnice u Rio de Janeiru izjavio je da se protok krvi kod njegova četiri pacijenta znatno poboljšao pa su uklonjeni s popisa osoba kojima je potrebna transplantacija srca.

On je rekao novinarima na godišnjem sastanku Europskog društva kardiologa da je to bitno jer nigdje u svijetu ne postoji program transplantacije srca koji bi mogao udovoljiti svim pacijentima kojima je to potrebno.

Cijelo područje istraživanja matičnih stanica je kontroverzno jer se najbolje takve stanice uzimaju iz embrija. One se mogu razviti u gotovo 200 različitih tipova tkiva.

"Ovo je prvi postupak kojim se može doista izliječiti srce", rekao je dr. Michael Rosen s Kolumbijskog sveučilišta u New Yorku. "To će biti vrlo dug put, ali je to najuzbudljivija stvar koju sam vidio u svojih 40 godina liječničke prakse na tom području".

Četiri pacijenta u kritičnom stanju bila su u većoj skupini od 14 ljudi kojima se, kako tvrde Dohman i njegovi kolege, poboljšao rad srca.

U njihovu liječenju stanice iz leđene moždine ubrizgane su u lijevu srčanu klijetku. Zatajivanje srca je nemogućnost oštećenog srčanog mišića da pumpa dovoljno krvi u tijelo.

Pročitajte više