Branitelji upozorili na prava optuženika u "izlaznoj strategiji"

STEPHANE Bourgon, novi predsjednik Udruge odvjetnika obrane pri Haškom sudu (ADC-ICTY), ocjenio je da "strategija dovršetka rada" Suda može uspjeti samo ako u cijelosti budu poštivana prava haških optuženika.

"Članovi udruge čvrsto vjeruju da strategija dovršetka rada ne može i neće uspjeti ako njezin utjecaj na prava optuženih pred ICTY-em u cijelosti ne bude uziman u obzir", kazao je Bourgon u srijedu na tjednoj konferenciji za novinare u Haagu.

Prema strategiji, koju je iznio predsjednik ICTY-a Theodor Meron i potvrdilo Vijeće sigurnosti UN, svi prvostupanjski postupci trebaju biti dovršeni do kraja 2008. a žalbeni do kraja 2010.

Bourgon je rekao kako će zbog tog razloga glavni cilj ADC-a u idućem razdoblju biti da se osigura konzultiranje branitelja u svakoj fazi postupka te da im se pruži prilika da iznose svoja stajališta i pridonesu uspjehu "strategije dovršetka rada" Suda.

To, po njegovim riječima, znači sudjelovanje Udruge u sadašnjim raspravama sa Sudskim vijećima, Tužiteljstvom i Tajništvom o: "usvajanju novih uvjeta kvalificiranosti za branitelje pred ICTY-em; modifikaciji Pravila o postupku i dokazima glede izvođenja dokaza te usvajanju nove politike pravne pomoći u predraspravnoj fazi postupaka".

Ustvrdivši kako branitelji, iako Statutom nisu priznati kao tijelo ICTY-a, predstavljaju bitan element u postupcima, Bourgon je rekao da oni sebe vide kao "posljednji bastion protiv opasnosti od arbitrarnih odluka te kako smatraju da su pravedeni postupci od najveće važnosti za uspjeh Međunarodnog suda".

Bourgon je također najavio da će ADC, radi bolje zastupljenosti u medijima, ubuduće nastojati osigurati svoje sudjelovanje na tjednim konferencijama za novinare u Haškom sudu.

Uz Kanađanina Bourgona, na godišnjoj skupštini ADC-a u novi su izvršni odbor izabrani potpredsjednici Branko Lukić (BiH) i Stefan Kirsch (Njemačka), tajnik Željko Par (Hrvatska) i blagajnik Mira Tapušković (SCG).

Bourgon, bivši pravni savjetnik u Kanadskoj vojsci, od 1998. je radio u Tužiteljstvu ICTY-a a 1999. je imenovan šefom ureda predsjednika Suda Clauda Jorde. Od 2001. radi kao branitelj na ICTY-u i zastupa generala Envera Hadžihasanovića.

Pročitajte više