Bush američkim vojnicima u Iraku dao dozvolu za ubijanje iranskih agenata

IAKO je isključio mogućnost slanja američkih vojnika u Iran, predsjednik SAD-a George W. Bush upozorio je danas Irance da će zaustaviti svaki pokušaj napada na američke i iračke snage u Iraku.

Ta izjava dolazi nakon što je list The Washington Post izvijestio o svojevrsnoj "dozvoli za ubijanje" i zarobljavanje iranskih agenata koji napadaju američke vojnike, a koja im je dana od strane vojno-političkog vrha. Bush navode nije dematirao.

"Logično je da ćemo zaustaviti svakoga tko pokuša naškoditi našim vojnicima, zaustaviti nas u postizanju naših ciljeva ili ubiti nedužne civile u Iraku", izjavio je. Osvrćući se na rezoluciju Kongresa koja se protivi slanju dodatnih 21.500 američkih vojnika u Irak, rekao je da shvaća skepticizam, no da je on "taj koji donosi odluke". Dodao je i da ako se kongresnicima ne sviđa njegov plan, neka ponude svoj.

Svjetsku javnost zabrinula je nedavna Busheva izjava o ciljanim napadima protiv iranskih terorističkih mreža koje djeluju u Iraku, čime je pretpostavljena mogućnost vojnih napada u Iranu.

Bush je demantirao takve insinuacije, te dodao - "vjerujemo da probleme sa Iranom možemo riješiti diplomacijom".

Tijekom američkih racija u Iraku prošlog mjeseca, nekoliko iranskih dužnosnika je uhićeno. Američki ambasador u Iraku, Zalmay Khalilzad, u srijedu je izjavio da će se detalji optužnice protiv njih objaviti u sljedećih nekoliko dana.

E.A.J.
Fot: AFP

Pročitajte više