Bush i Kerry izjednačeni u utrci za Bijelu kuću

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i njegov demokratski izazivač senator John Kerry vode izjednačenu utrku za Bijelu kuću samo četiri dana pred izbore, pokazuju u petak istraživanja javnoga mišljenja.

Bush i Kerry dobili su po 47 posto potpore vjerojatnih birača u posljednjem istraživanju koje je za agenciju Reuters uradila organizacija Zogby.

U istraživanju lista The Washington Post Bush pred Kerryjem ima statistički potpuno zanemarljivu prednost od 49 posto prema 48 posto među vjerojatnim biračima.

Zogbyjevo istraživanje pokazuje da je Bush napredovao u nekim ključnim neopredijeljenim saveznim državama u kojima će se odlučivati izbori. Bush vodi u pet od 10 takvih država, Kerry u četiri, a u jednoj anketa pokazuje neodlučan rezultat.

Među tri najvažnije države u kojima se vodi bitka za pridobijanje birača Bush vodi u Floridi s jednim postotkom prednosti, Kerry u Ohiju s tri posto dok je Pennsylvania potpuno izjednačena. I Bushova i Kerryjeva prednost statistički je beznačajna jer je u okviru margine pogreške.

Neovisni kandidat Ralph Nader, kojega mnogi demokrati krive da je na izborima 2000. privukao birače koji bi inače glasovali za demokrata Ala Gorea, u oba istraživanja dobija 1 posto glasova.

Pročitajte više