BUSH ODREDIO NEGROPONTEA ZA VELEPOSLANIKA U IRAKU

Američki predsjednik George W. Bush odredio je u ponedjeljak sadašnjeg predstavnika pri Ujedinjenim narodima Johna Negropontea za budućeg američkog veleposlanika u Iraku nakon obnove iračke suverenosti 30. lipnja.

Bush je objavio imenovanje na svečanosti u Bijeloj kući rekavši kako ne dvoji da je Negroponte dorastao zadaći, te da ne sumnja da će Irak biti "slobodan, demokratski i miroljubiv".

Ukoliko Negropontea potvrdi američki Senat, on će nakon prijenosa vlasti s koalicijskih okupacijskih snaga na iračku privremenu vladu 30. lipnja voditi najveće američko veleposlanstvo na svijetu.

Sadašnji američki civilni upravitelj Iraka Paul Bremer trebao bi otići iz Iraka nakon predaje vlasti.

Negroponte je u UN-u zaslužan za donošenje rezolucije Vijeća sigurnosti koja je zatražila od Sadama Huseina da se razoruža, te za rezoluciju kojom je osiguran mandat međunarodnim snagama u Afganistanu nakon rušenja talibanskog režima.

Prije diplomatskog mjesta u UN-u Negroponte (64) je radio u gospodarstvu. Od 1981. do 1985. bio je američki veleposlanik u Hondurasu odakle je pomagao nastojanjima kontraša u Nikaragvi da sruše ljevičarsku sandinističku vladu. Kritičari smatraju da je bio popustljiv prema kršenju ljudskih prava honduraških odreda smrti.

(Hina) xsl ydv

Pročitajte više