BUSH PODRŽAO IZRAELSKO POVLAČENJE IZ POJASA GAZE I ZADRŽAVANJE DIJELA ZAPADNE OBALE

Američki predsjednik George W. Bush podržao je u srijedu plan izraelskog premijera Ariela Sharona da se povuče iz pojasa Gaze i sačuva dio Zapadne obale.

"Ovo su povijesna i hrabra djela", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon što mu je Sharon u Bijeloj kući predstavio plan povlačenja iz Gaze.

Američki je predsjednik pozvao sve strane upletene u bliskoistočnu krizu da iskoriste trenutak i pomognu da se "okonča jedan od najduljih svjetskih sukoba".

U onome što se vidi kao značajna promjena američke politike, Bush je prihvatio pravo Izraela na zadržavanje nekih židovskih naselja na Zapadnoj obali kao dijelu konačnog mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

"U svjetlu novih realnosti na terenu, uključujući već postojeća velika izraelska naselja, nerealno je očekivati da će rezultat pregovora o konačnom statusu biti puni i potpuni povratak na crte primirja iz 1949. godine", rekao je Bush.

Izrael je u ratu iz 1967. okupirao pojas Gaze, Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem izmijenivši dotadašnje granice s arapskim državama. Na Zapadnoj obali uspostavio je oko 120 naselja s 230.000 židovskih naseljenika koje je američka politika do sada vidjela kao prepreku miru između Izraela i Palestinaca.

Predsjednik Bush je također rekao da bi konačni mirovni sporazum trebao pozvati da se Palestinci izbjegli s područja koja sada drži Izrael vraćaju u buduću palestinsku državu, a ne u Izrael. "Rješenje za palestinske izbjeglice treba pronaći u granicama buduće palestinske države, a ne u Izraelu", naglasio je Bush.

Palestinski predsjednik Jaser Arafat rekao je ranije u srijedu da će mirovni proces između Izraela i Palestinaca biti uništen ukoliko Sjedinjene Države podrže Izrael u namjeri da zadrži naselja na Zapadnoj obali i ne dozvoli povratak palestinskih izbjeglica.

Bush je rekao da Sharonov plan da sruši 21 izraelsko naselje u pojasu Gaze i četiri na Zapadnoj obali stvara prigodu za nastanak palestinske države i sada na odgovornim Palestincima, Amerikancima, Europljanima i UN-u preostaje da je uspostave.

"Ohrabren sam vašom odgovorom i prihvaćanjem moga plana", kratko je na tiskvnoj konferenciji izraelski premijer Sharon odgovorio Bushu.

(Hina) xsl ydj

Pročitajte više