Bush poslao Kongresu pismo o vojnoj akciji u Iraku

AMERIČKI predsjednik George W. Bush poslao je u srijedu pismo Kongresu u kojem je rekao kako diplomacija nije uspjela razoružati Irak, što je prema kongresnoj rezoluciji uvjet za uporabu sile u Iraku.

U pismu predsjednicima Zastupničkog doma i Senata američkog Kongresa, Bush je rekao kako daljnji diplomatski napori ne bi "zaštitili nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država protiv prijetnje koju predstavlja Irak".

Obavijest Kongresu je uvjet koji je američki parlament postavio u rezoluciji kojom je u listopadu prošle godine odobrio uporabu sile u Iraku.

Predsjednik Bush je također rekao u pismu da će akcija protiv Iraka biti u suglasnosti s nužnim akcijama poduzetim protiv terorista nakon napada na New York i Pentagon 11. rujna 2001. godine.

CNN javlja kako bi predsjednik Bush mogao odobriti početak vojne akcije protiv Iraka već u srijedu noću.

Ultimatum kojim je Bush iračkom predsjedniku Sadamu Huseinu dao 48 sati da napusti zemlju ili se suoči s ratom istječe u 20.00 sati po mjesnom vremenu (02.00 sati po srednjoeuropskom vremenu). Taj rok se međutim smatra političkim, a Bush će vrijeme početka akcije odrediti prema procjenama svojih generala.

Očekuje se da će se predsjednik Bush obratiti naciji iz Ovalnog ureda u Bijeloj kući nakon što odluči o početku vojne akcije u Iraku. Moguće je da će Bush svoj govor održati i nakon što vojna akcija već počne.

Američki mediji javljaju da je predsjednik Bush u srijedu ujutro održao sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti i zasebno se sastao s ministrom obrane Donaldom Rumsfeldom. Tijekom ovih sastanaka razgovarano je o vojnim pripremama, vremenskim prilikama u regiji oko Iraka i drugim uvjetima koji utječu na odluku o početku rata.

Američki predsjednik je također razgovarao s ministrom domovinske sigurnosti Tomom Ridgeom i gradonačelnikom New Yorka o pripremama za zaštitu od eventualnih terorističkih napada na Sjedinjene Države.

Pročitajte više