Bush prisegnuo za drugi predsjednički mandat

AMERIČKI predsjednik George W. Bush prisegnuo je za svoj drugi mandat u Bijeloj kući obećavši promicati slobodu i demokraciju u cijelom svijetu.

U svom inauguralnom govoru nakon polaganja predsjedničke prisege Bush je istaknuo da borba protiv vladavine mržnje i ogorčenja traži globalno širenje demokracije.

"Politika je Sjedinjenih Država da traži i podupire rast demokratskih pokreta i institucija u svakoj zemlji i kulturi s konačnim ciljem okončanja tiranije u našem svijetu", rekao je Bush u govoru pred tisućama okupljenih ispred američkog Kongresa i milijunima pred televizijskim ekranima.

On je obećao da će staviti Sjedinjene Države na stranu ugnjetavanih. "Svi koji žive u tiraniji i beznađu mogu znati: Sjedinjene Države neće ignorirati vašu potlačenost ili ispričavati vaše tlačitelje. Kad budete zastupali svoju slobodu, mi ćemo biti s vama", kazao je on.

Bush, (58), je također istaknuo važnost američkih saveznika dok mnogi svjetski čelnici očekuju da će u drugom mandatu više surađivati, a manje vući unilateralne poteze poput rata u Iraku.

"Svi saveznici Sjedinjenih država mogu znati: Mi poštujemo vaše prijateljstvo, uzdamo se u vaš savjet i upućeni smo na vašu pomoć", kazao je on.

Kratko prije svog inauguralnog govora Bush je dao prisegu pred predsjednikom američkog Vrhovnog suda Williamom Rehnquistom, koji je iako boluje od raka vodio svečanost. S jednom rukom na obiteljskoj Bibliji i drugom podignutom Bush je ponovio kratku prisegu u kojoj je obećao poštivati i braniti Ustav Sjedinjenih Država.

Svečanosti prisege, koja je održana po hladnom ali vedrom vremenu, nazočili su čelnici sve tri grane američke vlasti, članovi vlade, suci Vrhovnog suda i zastupnici u Kongresu te bivši predsjednici Jimmy Carter, George H. W. Bush i Bill Clinton.

Inauguraciji je nazočio i hrvatski veleposlanik pri Sjedinjenim Državama Neven Jurica.

Nastojeći umanjiti dojam agresivnosti koji je njegovo predsjedništvo ostavljalo diljem svijeta u prvom mandatu Bush je kazao kako ne želi nametati američki "stil vlasti onima koji su mu neskloni".

Dok je u prvom mandatu vodio ratove u Afganistanu i Iraku navodeći kako uspostava demokracije osigurava mir i sigurnost Bush je istaknuo kako širenje slobode nije "prvenstveno zadaća oružja, mada ćemo braniti nas i naše prijatelje silom oružja kada to bude nužno".

"Naš je cilj pomoći drugima da nađu svoj vlastiti glas, postignu svoju vlastitu slobodu i stvore svoj vlastiti način", rekao je on.

Bush niti jednom u svom govoru nije poimence spomenuo Irak, napad na koji je dominirao u prve četiri godine njegova predsjedništva i otuđio mnoge zemlje i čelnike zabrinute američkim unilateralizmom. Bush je ipak aludirao na Irak rekavši kako će "sve dok cijele svjetske regije vriju u ogorčenju i tiraniji...narastati nasilje i umnožavati se u razornu silu i prelaziti preko najbranjenijih granica".

"Događaji i zdravi razum dovode nas do jednog zaključka: Preživljavanje slobode u našoj zemlji sve više ovisi o uspjehu slobode u drugim zemljama. Najbolja nada za mir u našem svijetu je širenje slobode u cijelom svijetu", rekao je Bush koji rat u Afganistanu i Iraku smatra dijelom šire borbe protiv terorizma.

Bush je također obećao raditi na pomirenju Amerikanaca podijeljenih ratom u Iraku i da će surađivati s demokratskom strankom koja strahuje da će opet nastojati nametati konzervativni program iz svog prvog mandata na koji oni ne mogu pristati.

On se u svom govoru prisjetio vremena nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. kada su svi Amerikanci i političke struje bili ujedinjeni u odgovoru na napade koji su odredili njegov prvi mandat.

"Upoznali smo podjele koje se moraju iscijeliti kako bi krenuli naprijed k velikim ciljevima, a ja ću se u dobroj vjeri truditi da ih iscijelim", rekao je 43. američki predsjednik.

Bush je u svom govoru pokazao kako želi zauzeti pomirljiviji stav u svom odnosu prema svijetu i prema političkim protivnicima u zemlji, ne napuštajući svoja politička načela i politiku.

Bushovi ciljevi za drugi mandat uključuju stabiliziranje i demokratizaciju Iraka, obnovu odnosa sa saveznicima i drugim zemljama, a u zemlji reformu državnog mirovinskog sustava i poreznog sustava.

Analitičari smatraju da će veliki izazov Bushova drugog mandata biti kako pomiriti te ciljeve i istodobno postići klimu suradnje u zemlji i inozemstvu.

Mjere sigurnosti tijekom prve inauguralne svečanosti u Washingtonu nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. su do sada neviđena, s 6.000 policajaca i oko 4.700 vojnika koji se mogu vidjeti na svakom koraku. Sigurnosne mjere poduzete su u zraku, na tlu i u podzemlju glavnog američkog grada, a za svečanosti policija je podignla metalne ograde i zatvorila središte grada.

Unatoč žestokim mjerama sigurnosti priređeni su brojni prosvjedi uključujući i prosvjed protiv rata u Iraku. Nekoliko stotina prosvjednika je uzvikivalo slogane i držalo parole na kojima je pisalo "Želim voditi ljubav, a ne rat", "Još četiri rata" (aludirajući na još četiri Bushove godine u Bijeloj kući) i "Rat počinje s W" (aludirajući na početno slovo Bushovog srednjeg imena Walker).

Duž avenije Pennsylvanija jedna skupina prosvjednika odlučila je svoje protivljenje Bushovoj politici iskazati okretanjem leđa predsjedničkoj limuzini tijekom parade.

Bush započinje svoj drugi mandat s niskom popularnošću u Sjedinjenim Državama i strahovanjem javnosti diljem svijeta.

Prema istraživanju javnoga mišljenja CNN/USA Today/Gallup samo 51 posto Amerikanaca odobrava Bushovo predsjedništvo, što je među najnižim razinama odobravanja za drugi mandat jednog američkog predsjednika u posljednjih 50 godina.

Anketa britanskog BBC-a objavljena u srijedu pokazala je da oko 58 posto anketiranih u zemljama diljem svijeta smatra da je ponovni Bushov izbor za predsjednika učinio svijet opasnijim.

Pročitajte više