Bushova vlada mijenja plan prijenosa vlasti na Iračane

Bushova vlada mijenja predloženi plan prijenosa vlasti na iračku privremenu vladu do 30. lipnja kako bi udovoljila novim zahtjevima Šiitskog vođe Ali alSistanija, piše u utorak The New York Times.

List piše, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je u Washingtonu i Bagdadu održano niz sastanaka nakon što je u nedjelju moćni ajatolah al-Sistani odbacio kao nedovoljno demokratski plan američke vlade da održi niz skupština diljem zemlje kako bi izabrala privremeni parlament, a potom i vladu.

Dužnosnici kažu da nastoje udovoljiti ajatolahovom zahtjevu da privremena vlast bude izabrana na izravnim izborima ne mijenjajući temeljno predloženi sustav izbora, ali ga čineći demokratskijim otvaranjem skupština za više ljudi te učinivši njihov rad transparentnijim.

NYT piše da su dužnosnici američke vlade zabrinuti i dijelom nedjeljne izjave al-Sistanija u kojoj traži da bilo koji sporazum o ostanku američkih snaga u Iraku trebaju odobriti izravno birani irački predstavnici.

Amerikanci drže da bi sporazum u kojem bi oni imali znatnu slobodu u Iraku bilo teže postići s izravno biranim Iračanima, za razliku od iračkih vlasti koje su sami izabrali.



(Hina) sl sb

Pročitajte više