´Chicago´ pjesmom i plesom do 13 nominacija za Oscara

Mjuzikl ´Chicago´ vodi po broju nominacija za 75. dodjelu nagrada američke Akademije filmskih znanosti i umjetnosti, s nominacijama u čak 13 kategorija, uključujući najbolji film, objavljeno je u utorak.



Adaptacija broadwayjske kazališne predstave o glumici koja postaje slavna nakon što bude optužena za ubojstvo, donijela je nominaciju za najbolju glumicu Renee Zellweger, ali ne i Richardu Gereu u kategoriji najboljeg glumca.

Epska priča ´Gangs of New York´ o ratu bandi u New Yorku 19. stoljeća te drama ´The Hours´ slijede ´Chicago´ s 10, odnosno devet nominacija, također uključujući najbolji film, a slijede bajka ´Gospodar prstenova: Dvije kule´ te drama o holokaustu ´Pijanist´.

Meryl Streep ove je godine zaradila svoju 13. nominaciju za Oscara, u kategoriji sporedne glumice za nastup u drami ´Adaptation´, a ne za hvaljenu ulogu u filmu ´The Hours´, kao što je bilo očekivano, što je jedna više od dosadašnjeg rekorda Katharine Hepburn.

Julianne Moore je postala prva glumica koja je iste godine nominirana u dvije kategorije, za glavnu ulogu u drami ´Far From Heaven´, te za sporednu ulogu u filmu ´The Hours´.

´Ovo je sjajna godina za žene, a i filmovi su tako raznovrsni´, kazao je predsjednik Filmske akademije Frank Pierson.

Mnogi se filmski kritičari slažu s Piersonovom ocjenom i kao dokaz nude činjenicu da se rani favoriti za Oscara, poput drama ´About Schmidt´ te ´Adaptation´, nisu našli među nominacijama za najbolji film.

No, ´About Schmidt´ je donio nominaciju za najboljeg glumca Jacku Nicholsonu u ulozi umirovljenika koji traži smisao života. To je 12. Nicholsonova nominacija, što je više od bilo kojeg drugog glumca.

U kategoriji najboljeg glumca Nicholsonu su se pridružili Adrien Brody za ´Pijanista´, Nicolas Cage za ´Adaptation´, Michael Caine za film ´The Quiet American´ te Daniel Day-Lewis za nastup u ´Gangs of New York.´

U kategoriji najbolje glumice, uz Zellweger i Moore, nominirane su i Nicole Kidman, za ulogu spisateljice Virginije Woolf u drami ´The Hours´, Salma Hayek za ´Fridu´, film o meksičkoj slikarici Fridi Kahlo, te Diane Lane za ´Nevjernu´.

U kategoriji najbolje sporedne glumice, uz Streep i Moore nominirane su i Catherine Zeta-Jones te Queen Latifah za ´Chicago´ te Kathy Bates za ´About Schmidt´, dok su za najboljeg sporednog glumca nominirani veteran Paul Newman za ´Put do uništenja´, Ed Harris za ´The Hours´, Chris Cooper za ´Adaptation´, Christopher Walken za ´Uhvati me ako možeš´ te John C. Reilly za ´Chicago´.

Za najboljeg redatelja nominirani su Martin Scorsese za ´Gangs of New York´, Roman Polanski za ´Pijanista´, Španjolac Pedro Almodovar za ´Pričaj s njom´, Stephen Daldry za ´The Hours´ te Rob Marshall za ´Chicago´.

Nominacije za najbolji film na stranom jeziku zaradili su meksički film ´El Crimen Del Padre Amaro´, kineski predstavnik ´Hero´, finska drama ´The Man Without a Past´, njemački film ´Nowhere in Africa´ te nizozemski predstavnik ´Zus and Zo.´

Ovogodišnja 75. dodjela nagrada Oscar održat će se u nedjelju, 23. ožujka u Los Angelesu.

Pročitajte više