Chirac: Bit će teže braniti francuske interese u Europi

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u nedjelju navečer da će nakon odbacivanja europskog ustava na referendumu biti teže braniti francuske interese u Europi.

"Francuska je demokratski izrazila svoje mišljenje. Odbacili ste europski ustav, to je vaša suverena odluka koju poštujem", rekao je Chirac u obraćanju naciji.

Chirac je dodao da, bez obzira na rezultate referenduma, francuski interesi ostaju duboko povezani s Europom.

"Francuska, kao jedan od osnivača EU, ostaje, naravno, s Unijom", naglasio je Chirac. Svim je europskim zemljama i narodima poručio da će Francuska i dalje zauzimati svoje mjesto u ujedinjenoj Europi i poštivati temelje Europske unije.

"Na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu 16. lipnja branit ću stajališta naše zemlje, uzimajući u obzir odluku našeg naroda", rekao je Chirac u obraćanju naciji. "Međutim, nemojmo se zavaravati. Ovakva odluka će otežati obranu francuskih interesa u Europi. Na to moramo odgovoriti ujedinjeni oko jedne stvari - nacionalnog interesa", naglasio je Chirac i poručio da će o sudbini postojeće francuske vlade odlučiti u sljedećim danima.

Prema izlaznim anketama koje su objavili francuski elektronski mediji, tamošnji su birači s između 54 i 56 posto glasova odbacili europski ustav na referendumu.

(Hina) xdj ydj

Pročitajte više