Cijene dionica na europskim burzama blago pale, ulagači su oprezni

Ilustracija: EPA

NA europskim su burzama cijene dionica blago pale, izgubivši dio jučerašnjih dobitaka, jer su ulagači oprezni uoči izvješća koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci u SAD-u.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 0.2 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.35 posto, na 7045 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.05 posto, na 15.692 boda, a pariški CAC 0.55 posto, na 6640 bodova.

Na većini azijskih burzi cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u plusu 0.15 posto, nakon što je jučer pao više od 1 posto. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0.7 posto, na 30.670 bodova. Na kineskim je tržištima tehnološki sektor i dalje pod pritiskom zbog najave vlasti o strožoj regulaciji u tom sektoru.

"I dalje smo zabrinuti zbog regulacije, što točno znači i kako će se odvijati. Još uvijek ne vidimo naznake da se promjenama u tehnološkom sektoru bliži kraj, pa očekujemo da će se nesigurnost nastaviti", kaže Luke Moore, direktor u tvrtki Oreana Financial Services.

Inflacija će ostati na višim razinama

Na kineskim je tržištima u fokusu i dionica China Evergrande grupe, čija je cijena potonula više od 6 posto jer taj golemi igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i golemih dugova.

Podršku tržištima donekle je pružio jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, prvi put nakon pet dana pada. U fokusu ulagača bio je prijedlog predsjednika SAD-a Joe Bidena o proračunskom paketu vrijednom 3500 milijardi dolara. Očekuje se da će taj prijedlog uključivati povećanje korporativnog poreza s 21 na 26.5 posto.

Predložene porezne izmjene mogle bi, prema analitičarima Goldman Sachsa, smanjiti zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u idućoj godini za otprilike 5 posto. Ulagači su oprezni i zbog toga što će danas biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje će pokazati jačaju li inflacijski pritisci ili je rast inflacije posljednjih mjeseci bio privremen, kao što to tvrdi američka središnja banka.

"Ne očekujem da će se inflacija spustiti ispod 2 posto, gdje je bila prije pandemije. Čak i ako neki privremeni pritisci popuste, inflacija će ostati na višim razinama nego što je bila prije", kaže Liz Young, direktorica strateškog odjela tvrtke SoFi. Ovog će tjedna biti objavljena i izvješća o potrošnji u maloprodaji te raspoloženju potrošača u SAD-u, koja će pokazati je li širenje delta varijante koronavirusa utjecalo na potražnju.

Pročitajte više