Cilj napada u Šarm el-Šeiku egipatski turizam

BOMBAŠKI napad u subotu u egipatskom ljetovalištu Šarm elŠeiku na obali Crvenog mora, u kojem su poginule najmanje 62 osobe, jedan je od najtežih napada u Egiptu u posljednjih desetak godina kojem je cilj, kako se čini, egipatski turizam, javljaju agencije.

Egipatska turistička industrija bila je u prošlosti čestom metom napada terorista. Najteži udarac zadan joj je u studenome 1997. kad su islamistički teroristi napali strane turiste u hramu u Luxoru. U napadu je ubijeno 58 turista i četvero Egipćana.

U travnju 1996. godine teroristi su nedaleko od Piramida ubili 18 grčkih turista zamijenivši ih za Izraelce.

Turizmu su bile potrebne godine kako bi se oporavio od tih udaraca.

U listopadu prošle godine u terorističkim napadima na ljetovališta Tabu i Ras Shitan na Sinaju poginule su 34 osobe među kojima je bilo i stranih turista.

Ove su godine u travnju u samoubilačkom napadu u Kairu na tržnici ubijeni jedan Amerikanac i dvoje Francuza, a u bombaškom napadu kod Egipatskog muzeja ranjeno je sedam osoba, među kojima četvero stranih turista.

Prošle godine Egipat je ugostio 8,1 milijun stranih turista, te zaradio oko 6,6 milijardi dolara. Glavne turističke destinacije su piramide i hramovi staroegipatske civilizacije duž Nila, te ljetovališta na obalama Crvenog mora.

Šarm el-Šeik je najpopularnije turističko odredište na Sinajskom poluotoku, koje je do subotnjeg napada bilo pošteđeno terorističkih napada.


Pročitajte više