Cjepivo protiv AIDS-a još će pričekati

NA ZNANSTVENOJ konferenciji u New Yorku stručnjaci su, zbog velikog broja sudionika iz svijeta u istraživanju, izrazili nadu u pronalazak terapijskog cjepiva protiv AIDS-a, priznajući ipak da je do preventivnog cjepiva protiv te bolesti još daleko.

Konferencija "AIDS Vaccine 2003." koja se organizira svake dvije godine, okuplja nekoliko tisuća istraživača koji se bave pronalaskom takozvanog terapijskog cjepiva namijenjenog seropozitivnim osobama koje može usporiti ili zaustaviti širenje virusa, ali i preventivnog cjepiva koje bi štitilo od HIV-a.

"Još ne znamo kako cijepljenjem izazvati odgovor antitijela koja bi prepoznala i neutralizirala HIV, inače bismo već imali cjepivo", kazao je dr. Norman Letvin s medicinskog fakulteta u Harvardu, izvješćujući o tijeku istraživanja o preventivnom cjepivu.

Naprotiv, što se tiče terapijskog cjepiva, "postoji velika nada u cjepiva koja izazivaju reakciju T limfocita na virus", dodaje profesor Letvin, izvješćujući o radovima na jačanju smrtonosnih stanica virusa u osoba zaraženih HIV-om.

"Uspijemo li cijepljenjem stimulirati smrtonosne stanice HIV-a, u zaraženih će osoba bolest puno sporije napredovati", dodao je.

Nekoliko liječnika iz zemalja u razvoju, među kojima i dr. Salim Karim sa sveučilišta Natal u Durbanu (Južnoafrička Republika) izrazili su zadovoljstvo zbog istraživanja cjepiva u siromašnim zemljama koje su najteže pogođene epidemijom i gdje se uvjeti prenošenja znatno razlikuju od uvjeta u visokorazvijenim zemljama.

Dr. Karim je istaknuo važnost istraživanja, naglasivši da će se "za tri dana koliko traje konferencija, HIV-om zaraziti 24.000 Južnoafrikanaca."

Podsjetio je kako je danas u svijetu zaraženo 44 milijuna ljudi, od čega 90 posto u zemljama u razvoju, a dvije trećine u Africi južno od Sahare.

Pročitajte više