Članovi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sutra prisežu pred predsjednikom Mesićem

ČLANOVI povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa sutra će pred predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem položiti prisegu, doznaje se danas od predsjednika Povjerenstva Antona Kapraljevića.

Prisegu će položiti zastupnici Marija Bajt (HDZ), Đurđa Adlešić (HSLS) i Anton Kapraljević (HNS), te iz reda javnih djelatnika profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Željko Horvatić, docent na tom fakultetu Davor Derenčinović i teolog i urednik Petar Marija Radelj.

Članovi Povjerenstva imenovani su na sjednici Hrvatskog sabora 30. siječnja.

Polaganje prisege pred predsjednikom Republike propisano je Pravilnikom o unutarnjem ustroju i postupku koji je donijelo Povjerenstvo.

Krajnji rok za polaganje prisege je osam dana od stupanja na snagu Pravilnika, odnosno u nedjelju, a od tog trenutka teče mandat članovima povjerenstva.

Na pitanje kako to da je Pravilnikom previđeno polaganje prisege pred predsjednikom Republike kada su njegove ovlasti propisane samo Ustavom, Kapraljević je odgovorio da je Povjerenstvo predložilo da se takvom odredbom dopuni Zakon o sprečavanju sukoba interesa, čija je izmjena u tijeku.

Na isti je način Kapraljević odgovorio i na pitanje zašto je Pravilnikom i vanjskim članovima Povjerenstva dodijeljen imunitet jednak onom koji prema Ustavu imaju zastupnici.

On smatra da zbog karaktera odluka koje donosi Povjerenstvo treba i vanjske članove zaštiti od "uznemiravanja mogućim kaznenim prijavama ili tužbama".

Kapraljević je rekao da ima informaciju da će neki saborski zastupnici osporavati ustavnost Pravilnika pred Ustavnim sudom.

"U tom slučaju Povjerenstvo će obrazložiti Ustavnom sudu moguće sporne odredbe Pravilnika", kazao je.

Zastupnica Ingrid Antičević Marinović (SDP) potvrdila je Hini da priprema zahtjev za ocjenu ustavnosti niza odredbi Pravilnika, između ostalog i odredbi o imunitetu vanjskih članova i polaganja prisege pred Predsjednikom Republike. Najavila je da će zahtjev, sukladno Ustavu, biti poduprt potpisima petine zastupnika.

Pročitajte više