Crna Gora: Dan državnosti prvi put u neovisnoj državi

CRNA GORA će 13. srpnja, prvi put u neovisnoj državi, proslaviti Dan državnosti u povodu kojega će predsjednik Filip Vujanović u srijedu navečer prirediti prijam na koji su pozvani svi šefovi država bivše Jugoslavije, predstavnici Europske unije (EU) i diplomatskog zbora, te crnogorski dužnosnici, zastupnici u parlamentu, članovi Vlade i ostale ugledne osobe.

Kako prenose podgorički mediji, dolazak u Podgoricu potvrdili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, predsjednici Srbije Boris Tadić, Slovenije Janez Drnovšek, i predsjedavajući Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić, ali još nije sigurno hoće li, zbog obveza nakon izbora, doći makedonski predsjednik Branko Crvenkovski.

Očekuje se i dolazak donedavnog posebnog izaslanika visokog predstavnika EU za Crnu Goru Miroslava Lajčaka, te koordinatora Pakta stabilnosti Erharda Buseka.

U povodu Dana državnosti u srijedu će u Hotelu "Podgorica" biti održana i sjednica hrvatsko-crnogorskog međudržavnog savjeta.

Na Dan državnosti, u četvrtak, središnja svečanost bit će otkrivanje spomenika Svetom Petru Cetinjskom kod zgrade Univerziteta u Podgorici.

Pročitajte više