CRNE SPISATELJICE UZBURKALE KNJIŽEVNE VODE

Antologija mladih afroameričkih spisateljica "Shaking the Tree: A Collection of New Fiction and Memoir by Black Women", upravo izdana u SADu, priređivačice Meri Nanaama Danquah, ukazuje na to crne spisateljice starije generacije konačno mogu odahnuti. L

Antologija predstavlja mladu generaciju afroameričkih spisateljica, koje definiraju novu eru suvremene američke književnosti. Knjiga obuhvaća 23 eseja i poglavlja iz knjiga objavljenih 1990-ih godina.

Odgojene na djelima Alice Walker, Toni Morrison, Maye Angelou i Jamaice Kincaid, mlade su autorice kćeri svojih majki, a ipak sasvim drukčije, piše USA Today.

Djeca su "black powera", serije "Fat Albert" i predsjedanja Reagana i Busha. Za razliku od svojih roditelja, one ne vide svijet u crno-bijelom, već žive u dvorasnom i multikulturalnom društvu.

U priči "Larchmont" iz knjige "Black, White and Jewish: Autobiography of a Shifting Self", kći Alice Walker, Rebecca Walker, piše o tome što to znači biti crn i Židov. Nakon preseljenja iz Bronxa u ulgavnom bjelačka predgrađa New Yorka, Walker je svjesna da je drugi uvijek gledaju kao crnkinju, iako se ona sama nikad tako ne vidi.

U priči "July 1978." iz knjige "The Book of Sarahs", Catherine McKinley piše o odrastanju crnkinje u bjelačkoj obitelji. Ona je bila jedno od nekoliko tisuća crne i miješane djece, koja su usvojena u bjelačkim obiteljima 1960-ih i 1970-ih godina.

McKinley i Walker, kao i druge autorice u antologiji, govore o nadrastanju krutih kategorija rase, dok ljudi oko njih, nažalost, to još ne znaju.

Kolekcije je puna priča crnkinja koje pokušavaju pronaći svoj put u svijetu nepoznatom njihovim roditeljima. Govore o životu o kojem su njihove majke mogle samo sanjati. Neke od njih su pohađale ugledne škole, a druge završile magisterije i zarađuju pišući knjige, što je nekad bilo nezamislivo za crne žene.

Iako se "Shaking the Tree" ponegdje doima na brzinu skupljenom zbirkom, to nadoknađuje intimnim i osobnim pričama.

Pročitajte više